Wat is eten uit de natuur
Verzamelen met verstand van zaken
Wie zijn wij
Recepten
Voor wie
Cursussen en activiteiten
Voordelen van eten uit de natuur
Contact
Reacties
Foto's en filmpjes
Nieuwsbrief


v e r z a m e l e n * m e t * v e r s t a n d * v a n * z a k e nDe delen van planten die je kunt gebruiken zijn de bladeren, wortels, stengels, jonge scheuten, bloemen, vruchten en zaden. Mensen wisten vroeger precies wat wel en niet eetbaar was, waar je het kon vinden en wanneer je het best kon verzamelen.
Die kennis is bewaard gebleven en die kan iedereen zich opnieuw eigen maken.

Tegenwoordig zijn mensen soms vervreemd geraakt van de natuur. De kennis en ervaring van het wildplukken is naar de achtergrond geraakt. Men durft geen bes, plant of paddenstoel meer te plukken. Het zou wel eens schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

Inderdaad zijn er ook planten, die eetbaar lijken, maar die giftig zijn. Of planten, die in grote hoeveelheden of in rauwe toestand giftig kunnen zijn. Maar zo benauwd hoef je niet te zijn: dat onderscheid kun je leren. Overigens: niet alles wat eetbaar is mag geplukt worden. Sommige planten zijn zeldzaam, ook al staan er op een bepaalde plek erg veel van. Er is in de loop der tijd een lijst gemaakt van beschermde planten, vastgelegd in de Flora- en faunawet. Daar houden we ons aan.

www.natuurbeheer.nu