Lente is nakend

Judasoor

Waar en wanneer denken jullie dat ik deze fantastische judasoren heb gezien? Dat was dit jaar op 16 februari, ’s morgens bij -3 C, in het … Flevopark. Ik was getipt door de zeer oplettende Mariët Bakker.

Japanners in ons land maken vaak jacht op deze lekkernij met de smaak van cantharellen en een stevige structuur; de meeste Nederlanders kennen hem nog niet zo goed. Dat is erg fijn want daardoor blijft er wat te plukken over voor de echte liefhebber van deze delicatesse. Hij groeit meestal op het dode hout van vlier.

Hoe komt Judasoor aan zijn vreemde naam?

In de Middeleeuwen begrepen mensen niets van paddenstoelen omdat ze plotseling en massaal verschenen op onverwachte plekken. Ze bedachten hier verklaringen voor waarbij vaak heksen en tovenaars in het spel waren of religie. In één nacht tijd groeiden er aan de vlier echte mensenoren.

De volgende uitleg werd hiervoor bedacht: toen Judas Jezus had verraden, had hij achteraf spijt. Zo’n spijt dat hij hiermee niet kon leven dus pleegde hij zelfmoord door zich op te hangen aan een vlierstruik. Dat was nog niet genoeg boetedoening daarom groeiden zijn oren ’s nachts uit het hout van de vlier om eeuwig te moeten luisteren hoe de wind door de bladeren fluistert .. verrader… verrader..

Dat de vlier totaal ongeschikt is om je aan op te hangen (te laag en te zwak hout) en bovendien in het heilig land helemaal niet voorkomt, doet er hier niet toe.

Daslook

Daslook heet in Duitsland berenlook! Daar komen namelijk nog beren voor, bij ons niet meer, wel dassen. Na hun winterslaap die wel 6 maanden kan duren moet hun spijsverteringskanaal weer op gang komen. Dit gaat het best en het plezierigst door een paar kroppen daslook op te peuzelen, dat activeert! Het smaakt zoals alle loken naar ui, maar is tegelijk zacht.
Heerlijk voor op de boterham en door een salade of omelet. Of zo rauw uit het vuistje.

Daslook is in Nederland nog steeds een beschermde soort, je mag het dus niet plukken zonder een flinke boete te riskeren. Als je zelf een eigen tuin hebt, dan mag je het daar planten en wel plukken. En dat is beslist de moeite waard!

NB Inmiddels is sinds 1 januari 2017 de daslook in Nederland niet meer wettelijk beschermd. Wildplukken voor eigen gebruik is dus toegestaan.

Plaats een reactie