Mammoetblad, Gunnera manicata, in de Hortus, Amsterdam, 29 mei 2020
Vanmiddag was ik voor het eerst sinds bijna 3 maanden weer in de Hortus die afgelopen week open is gegaan voor kleine kring. Vanaf 30 mei weer voor iedereen!
Ik werd getroffen door de overweldigende groeikracht van planten. Alles was in de tussentijd natuurlijk gewoon blijven groeien en bloeien. Het meest van al het Mammoetblad, met bladeren van wel 2,5 à 3 meter in doorsnee. Hij wordt ook wel reuzenrabarber genoemd hoewel hij geen familie is van de rabarber.
Dat hij eetbaar is, had ik al vroeg dit jaar van mijn neef Ids en Inge gehoord die in Chili de ingemaakte stengel van deze plant hadden gegeten, nalca heet ie daar.
Zoekend op internet, vermoed ik trouwens dat de nalca de Gunnera tinctoria is, het kleinere broertje van Gunnera manicata, die ook mammoetblad en reuzenrabarber wordt genoemd en ook eetbaar is.
Hoe het ook zij, erg fijn en geruststellend om weer tussen het weelderige groen te lopen.
Voorzichtig komen we tevoorschijn uit onze holletjes, als na een winterslaap.
Alles begint weer wat te lijken op ons vroegere leven.
Webinar
Met veel plezier wil ik jullie uitnodigen voor mijn eerste Eten-uit-de-Natuur-activiteit van dit jaar waar iedereen aan kan meedoen: een Eten-uit-de-natuur-webinar.
Geschikt voor iedereen die nog niet zo bekend is met eetbare natuur en ook voor wie zijn kennis weer een beetje wilt opfrissen.
Groene Buurten
Maandag 8 juni, van 20.00-21.00 uur.
Deelname gratis.
Aanmelden via info@groenebuurten.nl.
Zie agenda van Groene Buurten.
Nieuwe filmpjes
Eveline van Dijck / YOY Media en ik hebben weer een serie filmpjes gemaakt. Korte filmpjes waarin één plant centraal staat.
Heb je 5 minuten?
Dat is ruimschoots genoeg om zo’n filmpje te bekijken. Hier zijn alvast de eerste drie:
Wildpluktas
Op de nieuwe filmpjes van Eveline was jullie waarschijnlijk opgevallen wat een mooie en handige pluktas ik daar bij me heb!
Mooi van allemaal Afrikaanse lapjes gemaakt, en handig omdat er zeven verschillende vakken inzitten naast een groot binnenvak.
De tas kan aan twee kanten gedragen worden, met de vakken aan de buitenkant zo lang je nog aan het plukken bent.
Als je klaar bent vouw je de vakken naar binnen zodat je de oogst veilig thuis kunt brengen.
Ideaal!
Ontwerp en productie zijn van Adriënne, zelf een goede, ervaren wildplukster.
Het plan was er al.
Als ik op een wildplukwandeling aan het zoeken was naar de goeie zak tussen allemaal losse zakken, zei ze:
“‘ik maak een wildpluktas voor je, met véél vakjes. “
En nu was er tijd!
Wat een feest om met deze tas op pad te gaan.
Recept
Dit voorjaar groeide er volop smakelijke groen in het wild.
Ik plukte het jonge blad van daslook, look-zonder-look, paardenbloem en zevenblad.
En heb er Wilde-groentepesto van gemaakt.
Lekker op toast of door pasta!