Berenklauw

Recept berenklauwkroketten
Ingrediënten voor ongeveer 24 kroketten:
* 250 gram aardappelen
* 50 gram jonge
* berenklauwbladeren
* scheut melk
* klont boter of scheut olie
* 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
* 25 gram bloem of volkorenmeel
* 1/2 theelepel zout
* peper naar smaak
* instant-polenta
* zonnebloemolie
* citroen
Schil de aardappelen en kook ze. Zodra ze gaar zijn. giet af. Voeg een scheut melk, klont boter toe en peper en zout naar smaak. Stamp alles tot een stevige massa.
Was intussen de berenklauw. Overgiet deze met kokend water, laat dit enkele minuten staan. Haal de bladeren uit het kooknat en laat uitlekken in een vergiet. Snij in kleine stukjes.
NB het kooknat is een goede basis voor soep.
Roer de berenklauw door de puree. Voeg het ei toe, de geraspte kaas en meel om de massa stevig genoeg te maken. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat de massa rusten op een koele plek.
Maak kroketvormige rolletjes van de berenklauwpuree en rol deze door de polenta zodat de buitenkant goed bedekt is. Laat rusten op een koele plaats.
Vlak voor het opdienen frituur je de rolletjes.
Zet een pan met zonnebloemolie op een hoog vuur, tot de rolletjes gelijk gaan bruisen zodra je ze erin legt.
Binnen enkele minuten kleuren ze mooi bruin. Leg op keukenpapier om overtollige olie kwijt te raken. En dien direct op, met halve maantjes citroen.

De hete olie is ook geschikt om aromatische bladeren te frituren, zoals look-zonder-look, hondsdraf en brandnetel. Kort in de olie tot ze krokant zijn. Lekker bij de kroketten!

Recept hartige berenklauwcakejes
Ingrediënten voor 15 cakejes:
* jonge bladeren van berenklauw (bijvoorbeeld uit pasgemaaide bermen)
* 40 gram kikkererwtenmeel
* 40 gram zelfrijzend bakmeel
* 40 gram volkorenmeel
* 40 ml olijfolie
* een volle eetlepel gebroken lijnzaad
* een volle eetlepel sesamzaad
* 1 ei
* snufje zout
* 60 ml water
Was de bladeren en snij ze fijn.
Meng met de overige ingrediënten en kneed tot een soepele bal.
Voeg desgewenst extra water toe.
Verdeel het deeg over de bakvormpjes.
Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius.
Of zoveel langer tot de cakejes goudbruin zijn.
Voor degene die van pittig houdt of voor op hete dagen: ook lekker met ongeveer 25 gram geraspte oude kaas erdoor.