Bermgroentes
brandnetel
daslook
duizendblad
gewone berenklauw
hondsdraf
jong kleefkruid
kleine veldkers
kraailook
koolzaad
look-zonder-look
munt
paardenbloem
pastinaak
perzikkruid
pinksterbloem
raapzaad
tijm
veldzuring
weegbree
wilde marjolein
zandkool
zevenblad
Recept berenklauwkroketten
Ingrediënten voor ongeveer 24 kroketten:
* 250 gram aardappelen
* 50 gram jonge
* berenklauwbladeren
* scheut melk
* klont boter of scheut olie
* 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
* 25 gram bloem of volkorenmeel
* 1/2 theelepel zout
* peper naar smaak
* instant-polenta
* zonnebloemolie
* citroen
Schil de aardappelen en kook ze. Zodra ze gaar zijn. giet af. Voeg een scheut melk, klont boter toe en peper en zout naar smaak. Stamp alles tot een stevige massa.
Was intussen de berenklauw. Overgiet deze met kokend water, laat dit enkele minuten staan. Haal de bladeren uit het kooknat en laat uitlekken in een vergiet. Snij in kleine stukjes.
NB het kooknat is een goede basis voor soep.
Roer de berenklauw door de puree. Voeg het ei toe, de geraspte kaas en meel om de massa stevig genoeg te maken. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat de massa rusten op een koele plek.
Maak kroketvormige rolletjes van de berenklauwpuree en rol deze door de polenta zodat de buitenkant goed bedekt is. Laat rusten op een koele plaats.
Vlak voor het opdienen frituur je de rolletjes.
Zet een pan met zonnebloemolie op een hoog vuur, tot de rolletjes gelijk gaan bruisen zodra je ze erin legt.
Binnen enkele minuten kleuren ze mooi bruin. Leg op keukenpapier om overtollige olie kwijt te raken. En dien direct op, met halve maantjes citroen.
De hete olie is ook geschikt om aromatische bladeren te frituren, zoals look-zonder-look, hondsdraf en brandnetel. Kort in de olie tot ze krokant zijn. Lekker bij de kroketten!
Hartige brandneteltaart
Voor het deeg een volkorenvariant op pâte brisée
* 250 gram volkorenmeel
* gram boter (voor een veganistische variant gebruik je plantenmargarine)
* 1 ei (te vervangen door 3 eetlepels havermelk)
* snufje suiker
* 3/4 theelepel zout
* 1 eetlepel melk (of havermelk)
Voor de vulling
* 6 eieren
* 200 gram geraspte kaas
* 2 uien gesnipperd
* 1 teentje knoflook
* jong blad van brandnetel (goed te vinden nu)
* peper en zout naar smaak
* kruiden als hondsdraf, wilde marjolein, tijm en rozemarijn
* oliie
Deeg:
Meng de ingrediënten voor het deeg.
Kneed goed door elkaar.
Laat een half uur rusten op een koele plaats.
Rol dan uit op een met meel bestoven ondergrond.
Bekleed de bakvorm ermee.
Vulling:
Was de bladeren en snij ze fijn.
Bak ondertussen ui en knoflook langzaam in de olie.
Voeg de kruiden toe.
Laat afkoelen.
Meng met geraspte kaas en eieren en vul de vorm.
Bak ± 40 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius..
De taart is klaar als die goudbruin is!
Kroketten van bermgroentes
Nodig voor 3 à 4 potten:
* gekookte aardappelen, of puree
* wat meel
* geweekte havervlokken
* eieren
* zout
* peper
* olie
Mengsel van:
* speenkruid (foto)
* smeerworte
* bereklauw
* Brave Hendrik
* perzikkruid
* pastinakenblad,
* hondsdraf
Was de planten.
Hak ze fijn.
Smoor ze kort in boter of olie.
Roer er dezelfde hoeveelheid aan gekookte aardappelen, of puree, wat meel, geweekte havervlokken, eieren, zout en peper door.
Vorm er en kroketten van.
Rol door paneermeel
Bak ze in hete olie.
Je kunt ook andere bermgroentes (5 tot 10 soorten) gebruiken, als ze te vinden zijn.
Recept hartige berenklauwcakejes
Ingrediënten voor 15 cakejes:
* jonge bladeren van berenklauw (bijvoorbeeld uit pasgemaaide bermen)
* 40 gram kikkererwtenmeel
* 40 gram zelfrijzend bakmeel
* 40 gram volkorenmeel
* 40 ml olijfolie
* een volle eetlepel gebroken lijnzaad
* een volle eetlepel sesamzaad
* 1 ei
* snufje zout
* 60 ml water
Was de bladeren en snij ze fijn.
Meng met de overige ingrediënten en kneed tot een soepele bal.
Voeg desgewenst extra water toe.
Verdeel het deeg over de bakvormpjes.
Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius.
Of zoveel langer tot de cakejes goudbruin zijn.
Voor degene die van pittig houdt of voor op hete dagen: ook lekker met ongeveer 25 gram geraspte oude kaas erdoor.