Bermgroentes

Bermgroentes

brandnetel
daslook
duizendblad
gewone berenklauw
hondsdraf
jong kleefkruid

kleine veldkers
kraailook
koolzaad
look-zonder-look
munt
paardenbloem

pastinaak
perzikkruid
pinksterbloem
raapzaad
tijm

veldzuring
weegbree
wilde marjolein
zandkool
zevenblad

cropped-logo-wies-gegumd-6.png

Hartige brandneteltaart

Voor het deeg een volkorenvariant op pâte brisée

* 250 gram volkorenmeel
* gram boter (voor een veganistische variant gebruik je plantenmargarine)
* 1 ei (te vervangen door 3 eetlepels havermelk)
* snufje suiker 
* 3/4 theelepel zout
* 1 eetlepel melk (of havermelk)

Voor de vulling


* 6 eieren
* 200 gram geraspte kaas
* 2 uien gesnipperd
* 1 teentje knoflook
*  jong blad van brandnetel (goed te vinden nu)
* peper en zout naar smaak
* kruiden als hondsdraf, wilde marjolein, tijm en rozemarijn
* oliie

Deeg:

Meng de ingrediënten voor het deeg.

Kneed goed door elkaar.

Laat een half uur rusten op een koele plaats.

Rol dan uit op een met meel bestoven ondergrond.

Bekleed de bakvorm ermee.

Vulling:

Was de bladeren en snij ze fijn.

Bak ondertussen ui en knoflook langzaam in de olie.

Voeg de kruiden toe.

Laat afkoelen.

Meng met geraspte kaas en eieren en vul de vorm.

Bak ± 40 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius..

 

De taart is klaar als die goudbruin is!

cropped-logo-wies-gegumd-6.png

Kroketten van bermgroentes

Nodig voor 3 à 4 potten:

* gekookte aardappelen, of puree
* wat meel
* geweekte havervlokken
* eieren
* zout 
* peper
* olie

Mengsel van:

* speenkruid (foto)
* smeerworte
* bereklauw
* Brave Hendrik
* perzikkruid
* pastinakenblad,
* hondsdraf

Was de planten.

Hak ze fijn.

Smoor ze kort in boter of olie.

Roer er dezelfde hoeveelheid aan gekookte aardappelen, of puree, wat meel, geweekte havervlokken, eieren, zout en peper door.

Vorm er en kroketten van.

Rol door paneermeel

Bak ze in hete olie.

Je kunt ook andere bermgroentes (5 tot 10 soorten) gebruiken, als ze te vinden zijn.

cropped-logo-wies-gegumd-6.png

Recept hartige berenklauwcakejes

Ingrediënten voor 15 cakejes:

* jonge bladeren van berenklauw (bijvoorbeeld uit pasgemaaide bermen)
* 40 gram kikkererwtenmeel
* 40 gram zelfrijzend bakmeel

* 40 gram volkorenmeel
* 40 ml olijfolie
* een volle eetlepel gebroken lijnzaad
* een volle eetlepel sesamzaad
* 1 ei
* snufje zout
* 60 ml water

Was de bladeren en snij ze fijn.

Meng met de overige ingrediënten en kneed tot een soepele bal.

Voeg desgewenst extra water toe.

Verdeel het deeg over de bakvormpjes.

Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius.

Of zoveel langer tot de cakejes goudbruin zijn.

Voor degene die van pittig houdt of voor op hete dagen: ook lekker met ongeveer 25 gram geraspte oude kaas erdoor.