Bloemen

Bloemen

Borage
Duizendblad
Goudsbloem
Hondsdraf

Groot kaasjeskruid
Klaproos
Klaver
Koolzaad

Madelief
Oost-Indische kers
Paardenbloem
Pinksterbloem

Bloem van ui
Viooltje
Vogelmuur
Zandkool

cropped-logo-wies-gegumd-6.png

Bloemensla

Ingrediënten:

* vogelmuur, paardenbloemblad, zandkool, kropje botersla, madelief, goudsbloem, klaver, koolzaad, borage, hondsdraf, klaproos, Oost-Indische kers, viooltje, duizendblad, groot kaasjeskruid, bloem van ui
* pompoen- en zonnebloempitten
* vinaigrette.

Was de bladeren en de sla.

Snij in kleine stukken.

Snijd de bloemen in kleine stukjes.

Droog de sla, en leg in een platte schaal.

De bloemen bovenop.

Geroosterde pitten erop,

Saus erover en gelijk serveren.

Leg alles van tevoren in een schaal koud water tot vlak voor het serveren (anders is alles verwelkt).

cropped-logo-wies-gegumd-6.png

Bloemen gelei en limonade / Warme bereiding

Ingrediënten:

* bloemblaadjes
* water
* half zoete geleisuiker (250 gr/ l.)

Pluk de bloemen op het moment dat ze het meest geuren.

Zet zoveel mogelijk bloemblaadjes (is zoveel mogelijk aroma), net onder water.

Kook het zonder de bloemen.

Doe het vuur uit en voeg dan pas de bloemblaadjes toe.

Met deksel erop enkele uren of tot de volgende dag laten staan.

Zeef de bloemblaadjes eruit, die hebben hun geur, kleur en smaak afgegeven.

Kook deze bloemen’thee’ met geleisuiker.

Doe heet in schone potten.

Je kunt ook de geleisuiker met weinig water laten koken gedurende de 1 minuut. Even laten afkoelen en mengen met de bloemen’thee’.

Voordeel: de fragiele bloemenaroma’s blijven beter bewaard.
Nadeel: de houdbaarheid is minder goed.

Gebruik je de gelei gelijk dan is dit een prima methode.

Bloemen gelei en limonade / Koude bereiding

Ingrediënten:

* bloemblaadjes
* water
* half zoete geleisuiker (250 gr/ l.)

Pluk de bloemen op het moment dat ze het meest geuren.

Zet zoveel mogelijk bloemblaadjes (is zoveel mogelijk aroma), net onder water.

Laat de bloemblaadjes 24 uur in koud water staan.

Zeef de bloemblaadjes eruit.

Kook de geleisuiker apart met een klein deel water.

Laat afkoelen en meng het met de aromatische bloemenvloeistof.

Voordeel
De fragiele aroma’s blijven beter behouden (minder tannines).

Het is heel lekker!

Nadeel
Het is minder goed houdbaar. 

Is het om snel te gebruiken of maak je een kleine hoeveelheid, dan is het zeker de moeite waard.