Het heerlijke harig knopkruid
Harig Knopkruid, Galinsoga quadriratiata (links en rechts) en Zwarte Nachtschade, Solanum nigrum (midden), Berlijn, 16 oktober 2022 Begin oktober was ik in het Amsterdamse Bos een rondleiding aan het voorbereiden toen ik daar tot mijn aangename verrassing tussen de stoeptegels harig knopkruid zag staan, een van mijn favorieten. Een heerlijke plant plant die qua smaak ... Lees meer
De den goed beschouwd
Den, Pinus sylvestris, Kampina, 3 mei 2022 Begin mei was ik op de fiets naar een bridge-midweek in Oisterwijk en reed ik door natuurgebied de Kampina tussen de dennen, vennen, heide en de geurige gagel door.De volgende dagen zijn we er met elkaar gaan wandelen om dit verrassende gebied beter te leren kennen. In deze ... Lees meer
Volop nieuw groen
Vroege lente, vroege bloeiers Sleedoorn, Prunus spinoza, Spoorpad Weesp, 9 maart 2022 Al vroeg in het voorjaar bloeit -voordat er blad aan de boom zit- de kleinste pruim die we in Noordwest-Europa hebben: de pruim-met-doorns ofwel sleedoorn. Ik vond hem op een luw plekje langs het spoor.Dit vroege voedsel is heel fijn voor ontwakende bijen ... Lees meer
Natuur in de stad
Natuur in de stad Kardinaalsmuts, Schellingwouderscheg, 22 oktober 2021 De stadsbewoner hoeft niet ver te gaan om zich door de natuur te laten verrassen. Parken, buurttuinen, daktuinen, balkons, bermen, geveltuinen en ander stedelijk groen hebben een grote rijkdom aan plantensoorten.Op een wandeling in Amsterdam-Noord werd mijn aandacht getrokken door een knalrood boompje. Het bleek deze ... Lees meer
Aromatische plantenzaden
Van links naar rechts: zaad van berenklauw, venkel en pastinaak op alcoholDe zonnige nazomerdagen vragen erom naar buiten te gaan. Het leuke van dit jaargetijde is dat je in en rond de stad kunt genieten van kleurrijke verscheidenheid aan bladeren, rijpe bessen en zaden, vruchten en noten. Zo’n overdaad aan verleidelijk spul inspireerde mij om ... Lees meer
Lindebloesem: ruiken, zien, plukken en hoe je het kan gebruiken
Lindebloesem (Hollandse linde, cultuurvariëteit Tilia europaea ‘Pallida’)Henri Viottakade, Amsterdam, 23 juni 2021 Sinds woensdag ruikt het in de hele stad naar lindebloesem een goed moment voor een nieuwsbrief met Lindebloesem-recepten. Een andere goeie reden om jullie te schrijven is dat we weer veilig met meer dan 4 mensen op pad kunnen! De Linde Van oudsher ... Lees meer
Plantenjacht, natuur en tuinen in en om de stad
Kleine veldkers (Cardamine hirsuta), Diemerpark, 2 januari 2021Na een paar heerlijke maanden met mijn nieuwe lief, is het tijd voor een nieuwe nieuwsbrief😊. Op de eerste dag van 2021 vonden wij tot ons grote plezier 23 soorten bloeiende wilde planten op onze wandeling langs de Amstel. De tweede dag 12 in het net gemaaide Diemerpark. Verrassend ... Lees meer
Veilig plukken, hoe doe je dat?
Hertshoornweegbree op de Nieuwe Herengracht, Amsterdam, 29 juli 2020Midden in de coronatijd, op 8 juni, organiseerde Simone Sikking van Groene Buurten een webinar Eten uit de Natuur, een veilig alternatief voor alle vanwege corona geannuleerde activiteiten dit jaar. Geen cursus Eten uit de Natuur, geen wandelingen op de Koeienweide.Deelnemers konden van tevoren vragen insturen.Heel interessant ... Lees meer
Alles begint weer wat te lijken op ons vroegere leven
Mammoetblad, Gunnera manicata, in de Hortus, Amsterdam, 29 mei 2020 Vanmiddag was ik voor het eerst sinds bijna 3 maanden weer in de Hortus die afgelopen week open is gegaan voor kleine kring. Vanaf 30 mei weer voor iedereen! Ik werd getroffen door de overweldigende groeikracht van planten. Alles was in de tussentijd natuurlijk gewoon ... Lees meer
Over ziektes bij planten
Voorjaar op de Ringdijk, met wilde peen, ridderzuring en berenklauw, Amsterdam, 9 maart 2020Verhalen, recepten en leestips waar je misschien wat aan hebt in deze vreemde tijd We zitten midden in een pandemie. Wat betekent dat voor ons? Wat zijn de gevolgen en hoe gaan we ermee om? Er is wellicht meer tijd voor achterstallige ... Lees meer
Kleurige herfst – geluk en natuur gaan samen
Toverhazelaar ToverhazelaarArboretum Notoarestoen Eenrum, 17 oktoberfoto’s Eveline van DijckEergisteren zag ik in Groningen wel een heel uitbundig verkleurende Toverhazelaar! Echt betoverend. Het leuke van deze boom is dat je de verkleuring als het ware ziet gebeuren. Elk blad heeft een eigen tempo van verkleuring. Het proces begint bij de rand. De verkleuring gaat van groen ... Lees meer
Kindje op Oma’s schoot
Kindje op Oma’s schoot De afgelopen weken ben ik tijdens mijn vakantie verrast en verblijd door de mooie, grappige en bijzondere natuurobservaties. Jullie wellicht ook. Soms moet je twee keer kijken om iets goed te zien! Vanmorgen zag ik in mijn vensterbank een knobbeltje op een van de broedknoppen van een Kalanchoë. Toen ik nog eens ... Lees meer
Over cultuurvolgers en woekerplanten
Pioniers en opvolgers Hier een verhaal wat ik al lang met jullie wil delen. Heb je even? Nog niet zo lang geleden, tot 10.000 jaar geleden, hadden onze voorouders geen vaste woon- en verblijfplaats. Ze zwierven in groepjes over de wereld om als jagers-verzamelaars aan voedsel te komen en kwamen af en toe ook in ... Lees meer
Het geheim van de bol
De meeste andere planten maken eerst bladeren, met die bladeren maken ze voedsel. En dat voedsel wordt gebruikt voor de fabricage van bloemen. Het geheim van de bol is dat het voedsel dat vorig jaar door de bladeren is gemaakt, er de hele winter in bewaard is om vroeg in het voorjaar gebruikt te worden voor de ... Lees meer
Weer naar buiten de lente in
Bellis perennis Het is lente en we kunnen er weer op uit. Op een winderig dijkje op het eiland Tiengemeten stonden de madeliefjes volop in bloei. Die bloeien zodra het maar even kan, het hele jaar door. Dijkje Tiengemeten Bellis perennis De botanische naam is Bellis perennis: ofwel alle jaren mooi. Net als de meeste kruiden ... Lees meer
Herfstige winter
Geschubde inktzwammen Vlak na mijn verjaardag zag ik voor mijn eigen huis deze twee geschubde inktzwammen staan, zomaar tussen de voorgevel en stoeptegels. Een ongebruikelijke tijd en plaats voor de geschubde inktzwam want meestal vind je hem in de zomer en herfst in weilanden, bermen, parken en op akkers. Voedselrijke, pas omgewerkte grond, daar voelt ... Lees meer
Vroege herfst – kleine lente
De hopfiets Je ziet ze vaak in de stad: die Hop-on-Hop-off-bussen die toeristen vervoeren van het ene naar andere highlight. Hopfiets Anderhalve week geleden wandelde ik door groene delen van de stad, op zoek naar harig knopkruid (zie onder). Tot mijn grote plezier zag ik hier de groene en duurzame versie van de Hop-bus, namelijk de ... Lees meer
Warme zomer-vroege herfst
Linde De herfst is dit jaar erg vroeg. Als je naar de bomen kijkt, zijn veel bladeren al bruin en vallen af. Zoals ook de lindes in ’s-Graveland op de foto. Doordat de huidmondjes in de bladeren overdag openstaan om koolzuurgas (wat nodig is voor de fotosynthese) op te nemen, ontsnapt er water. Bij droogte vormt dat een risico ... Lees meer
Zonnecollectoren in het bos
Jong beukenblad De piepjonge bladeren van de beuk zijn nét uitgekomen, ze zijn nog een beetje doorzichtig en bleekgroen van kleur. Heel mooi te zien op de foto is de gewimperde bladrand, uniek voor de beuk. Hoe helpt hem dat? Ik denk dat het helpt het regenwater snel af te voeren richting de punt, zodat bij regen het blad ... Lees meer
Op ontdekkingsreis de natuur in
Zijn het geen uit de hemel gevallen mini-zonnetjes! Deze bloempjes van klein hoefblad zijn ook nog eens bruikbaar als eetbare versiering. De fijngehakte bloemen, bloemknoppen en bladeren en bladstelen kun je rauw over een boterham, salade of dessert strooien. Vanaf juni moet je ze wel eerst roerbakken of koken. Al sinds eeuwen wordt deze plant gebruikt als ... Lees meer
Hoe word je een duurzame wildplukker?
Het wordt weer warmer en lichter, na de vorst en de winter. Alles ontwaakt en ik ben ook weer op pad.Op een zonnige zuidoever langs een slootje in Anjum zag ik alweer het nieuwe speenkruid. De jongste blaadjes (zie foto boven) zijn zoet, vitaminerijk en lekker. Zodra er knoppen verschijnen worden ze steeds bitterder en minder lekker. ... Lees meer
Herfst: tijd voor chutney
Natuur over de grenzenMet zijn staart als een dood blaadje valt deze gekko helemaal niet op. Ook niet toen ik deze foto van hem maakte, ongeveer een maand geleden op natuurreis in Madagaskar, in het tropisch oerwoud van Ranomafana. Hij zit bovendien heel stil en beweegt niet. Is het geen mirakel hoe zoiets in de evolutie kan ... Lees meer
Mijn favorieten van zomer 2017
Mens onderdeel van de natuur Terwijl de muntchutney op het fornuis staat te pruttelen en de moerasspirea-limonadesiroop afkoelt, heb ik mooi even tijd om jullie te vertellen over mijn favorieten van deze zomer. En dan stuur ik gelijk wat recepten mee, voor degenen die zin en tijd hebben om zelf iets te maken.Want iets doen, daar ... Lees meer
(On)kruid, recepten voor vlier en den en meer zomerse genoegens
“Dat is toch onkruid, dat kun je toch niet eten?”Dit hoor ik heel vaak op wandelingen, excursies en workshops Eten uit de Natuur als ik wijs naar een smakelijke eetbare plant.Maar als je nadenkt over onze voorgeschiedenis als oermens, dan wordt het ineens vanzelfsprekend, want voordat de mens ongeveer 12.000 jaar gelden aan landbouw ging doen, kwam al ons ... Lees meer
Zonnende paardenbloemen
Paardenbloemen Hoeveel bloemen zie je op de foto? Zijn het er een stuk of vijf, of 500 ? Kijk nog eens goed, hoeveel meeldraden en stampers zie je….. De echte kenners weten meteen dat het tweede antwoord goed is. En de anderen hadden dat waarschijnlijk al vermoed, anders was het wel erg makkelijk. De paardenbloem is ... Lees meer
Lengende dagen
Lente, zien, ruiken en voelen! De dag heeft het weer gewonnen van de nacht! Want drie dagen geleden was het precies even lang licht als donker! Vandaag is de dag alweer 13 minuten langer. En pas over 6 maanden gebeurt het omgekeerde.Nu de dagen weer in een rap tempo (4 minuten per dag!) langer worden, merk ... Lees meer
Winterse getuigenissen
Midden in deze koudste tijd van het jaar mijn tiende blog van Eten uit de Natuur.Alles lijkt stil te staan als het zo koud is. Toch is er veel te zien als je op pad gaat en goed om je heen kijkt. De kou geeft mooie en curieuze ijsafzettingen op planten.Afgelopen woensdagochtend waren alle planten en bomen in het ... Lees meer
Voorbereiding op de Winter
“Als het zonnig is, gaan de planten gewoon door met groeien, ook in de winter!”De winter komt eraan en ieder bereidt zich daar op zijn eigen manier op voor.Dieren trekken weg of gaan in winterslaap. Andere zijn bezig voedselvoorraden aan te leggen van de bessen en noten die nu volop te vinden zijn.Je ziet ze nog wel ... Lees meer
Nazomer in september
StrategieNazomer vind ik de beste omschrijving van het zachte mooie aangename weer van nu. Bessen, noten, vruchten en zaden zijn er volop. Sommige zaden zijn verpakt in een smakelijk jasje zodat dieren ze willen eten en al doende de zaden verspreiden. Andere zijn klein en licht zodat ze bij droog weer door de wind worden ... Lees meer
Oogstmaand
Augustus is oogsten Augustus is oogst. Etymologisch gaat het van agust, naar ogest en dan naar oust. Ook in het Engels vind je in oogsten, harvest, ons woord herfst terug. Voor ons is het vakantie maar de planten werken op hun hardst. De bloei, bestuiving, evruchting en vorming van de zaden. Om de zaden efficiënt ... Lees meer
Hoogzomer
Zomerse ZalighedenHet is hoogseizoen voor de planten: zeer lange dagen met veel zonlicht, warmte, en water. Optimale omstandigheden waar de planten maximaal gebruik van maken. Het zonlicht levert de energie die de plantaardige fabriek volop in bedrijf houdt.De juiste tijd om te investeren in de toekomst, de volgende generatie. Bloemen komen uit, en lokken de insecten met aantrekkelijke ... Lees meer
Prille lente
Over de kleine veldkers en mijn ontdekking van de armbloemige lookMaart was koud, en nu aan het eind is er veel zon en wordt het warmer. En … de dagen worden langer. Daardoor kunnen planten meer uren per dag profiteren van het zonlicht dat hen voedt. Eten hebben ze niet nodig (afgezien van een heel klein beetje mineralen), ... Lees meer
Lente is nakend
Judasoor Waar en wanneer denken jullie dat ik deze fantastische judasoren heb gezien? Dat was dit jaar op 16 februari, ’s morgens bij -3 C, in het … Flevopark. Ik was getipt door de zeer oplettende Mariët Bakker. Japanners in ons land maken vaak jacht op deze lekkernij met de smaak van cantharellen en een stevige ... Lees meer
Wonderlijke Winter
Bloeiende Hazelaar Rond Kerst waren de hazelaars alweer in bloei! Is dit niet zorgelijk, als het straks gaat vriezen? Al tientallen miljoenen jaren grijpen de planten hun kans. Als het mooi weer is, is er zelfs in de winter een klein kansje op voortplanting en loont het de moeite te bloeien. Wie niet waagt, wie ... Lees meer
Oogst winterklaar maken!
Hondsdraf Terwijl ik dit schrijf, hangen er slierten hondsdraf en takken munt aan een wasrekje te drogen. Hondsdraf is eigenlijk grond-draf want dit aromatische kruid loopt als het ware snel groeiend over de grond. Straks kan ik dat de hele winter door gebruiken voor thee of als kruid door een gerecht. Twee planten die mij ... Lees meer
Herfst is de tijd van oogsten
Terwijl ik dit schrijf, ligt er een zak lijsterbessen en een zakje sleedoorn in mijn vorstkamertje (de vriezer); door de vorst worden de wrange en bittere stoffen omgezet in zoet, dat werkt als antivries. Straks kan ik daar weer lekkere gelei van maken. Lijsterbes Sleedoorn In de oven staat een schaal membrillo-in-wording, de kweeperen eerst ... Lees meer