Den

Pinus sylvestris

Dennengelei

Ingrediënten:

* 20 jonge scheuten van de den
* ½ l. water
* 300 gr geleisuiker halfzoet

Pluk de jonge scheuten van de den, per boom één of twee, om een boom niet te veel te belasten.

Snij in kleine stukjes van 1 cm; de heerlijke geur komt nu al vrij.

Kook zachtjes 10 minuten in een halve liter water. Hoe jonger de scheuten, hoe korter de kooktijd.

Laten afkoelen

De scheuten eruit zeven en de vloeistof opnieuw aan de kook brengen met geleisuiker.

Doe je gelei heet in de potten!

Dennenthee

Ingrediënten:

* jonge dennenscheuten
* water
* gemberwortel

Gebruik voor een pot dennenthee drie à vier jonge scheuten.

Laat minstens een kwartier trekken. Uren mag ook!

Blijft in een thermoskan de hele dag lekker.

Voor liefhebbers: snij er een paar stukjes gemberwortel door.

Goed voor de keel!

Om het hele jaar deze thee te kunnen zetten, doe je tussen 1 april en 1 juli een bosje jonge dennenscheuten in je vriezer.

Dennenolie

Ingrediënten voor ½ l. dennenolie:

* 15 á 20 jonge dennenscheuten
* ½ l. neutrale olie

Snij de jonge dennenscheuten in kleine stukjes.

Laat 10 minuten in een neutrale olie (bijv. zonnebloemolie of raapzaadolie) op een heel zacht vuurtje net niet aan de kook komen, op 50 – 70 graden Celsius.

Laten afkoelen

Plantenresten eruit zeven en in de fles doen.

Lekker bij vis en bloemkool. 

Dennenlikeur

Ingrediënten:

* inmaakalcohol 40% of wodka
* jonge dennenscheuten
* 100 gr suiker
* 125 ml water

Was de jonge dennen-scheuten, en snij ze in stukjes.

Doe zoveel mogelijk naalden in een grote glazen pot en schenk er de inmaakalcohol bij.

Laat een maand staan, af en toe even schudden.

Haal de naalden eruit.

Maak een suikerstroopje van suiker en heet water.

Laat afkoelen en voeg toe.

Lekker én goed tegen de hoest.

Voor een iets zoeter drankje gebruik je meer suiker, in Franse recepten wordt wel tot 300 gram suiker per liter gebruikt. 

Variatie: Je kan in plaats van de naalden tot half juni ook de jonge groene dennenappels gebruiken. Daarin zit hetzelfde lekkere aroma.

 

Dennen-siroop (1)

met het koken van dennen-scheuten

Ingrediënten :

* 100 gr dennenscheuten (jong of iets ouder)
* 200 gram suiker
* ½ l. water
* citroen

Was de dennenscheuten en leg in een pan water zodat ze nèt onderstaan.

Een kwartier zachtjes koken.

Laten afkoelen tot de volgende dag.

De takken eruit halen.

Per liter water een pond suiker en sap van 1 citroen toevoegen.

Opwarmen en heet in schone flessen doen.

Dit recept kan ook van iets oudere dennentakken gemaakt worden.

Risico op bederf is zeer klein.

Dennen-siroop (2)

zonder het koken van dennen-scheuten

Ingrediënten :

* 40 gr jonge dennenscheuten
* 100 gram suiker
* 200 ml. water
* citroen

Pluk  jonge scheuten van de den.

Verwarm de suiker in water.

Doe de dennenscheuten in een schone jampot.

Zodra de vloeistof kookt, deze bij de dennenscheuten gieten.

Plaats de pot zo mogelijk in de zon.

Na 4 dagen is de siroop voldoende op smaak.

De dennenscheuten eruit zeven en de siroop is klaar.

Dit recept geeft een extra aromatische siroop, deze kan echter alleen van jonge scheuten worden gemaakt.

Er is een klein risico op bederf.