Harig knopkruid
Harig-knopkruidlasagne
Ingrediënten:
* 1 bosje harig knopkruid
* 1 grote ui en een teentje
* knoflook
* een blik gepelde tomaten
* 250 ml crème fraîche
* 100 gram geraspte kaas
* peper en zout
* olie
* lasagnevellen
Pluk de stengels van het harig knopkruid in zijn geheel, dus met blad en bloemen, gebruik de bovenste 25 cm.
Was en snij overdwars in reepjes van ongeveer een centimeter.
Snij de gepelde ui in blokjes. Pel ook de teen knoflook en snij fijn.
Snij ook de courgette in stukjes.
Doe olie in een pan en bak hierin de ui. Als deze glazig is bak je ook knoflook en courgette even mee.
Voeg de tomaten, het harig knopkruid peper en zout toe.
Vet een ovenschaal in met zonnebloemolie.
Schep de helft van het knopkruid-tomatenmengsel in de schaal.
Leg de helft van de lasagnevellen erop en besmeer met de helft van de crème fraîche. Daarop schep je de rest van het mengsel, de vellen en crème fraîche.
Strooi er de kaas over.
Zet een half uur in een oven van 175 graden Celsius, of tot er een mooie korst op is gekomen.
Smakelijk eten!
Harig-knopkruidomelet
Ingrediënten:
* 7 stengels
* 2 eieren
Pluk een stuk of 7 stengels (de bovenste 15 cm zijn het beste).
Was en snij het bosje met een scherp mesje in reepjes van een halve centimeter.
Kluts 2 eieren, roer het groen erdoor.
Hoe meer plant erin zit, hoe lekkerder het wordt.
Bakken in een koekenpan met hete olie.
Na een paar minuten omkeren en nog even op een laag vuur laten garen.
Smullen maar!
Ook lekker in soep en salade.
Harig knopkruid is lekker èn makkelijk te oogsten en te bereiden, je kunt de hele scheut eten: stengel, bladeren, knoppen en bloemen.
In een handomdraai staat je knopkruid-omelet op tafel.