Het geheim van de bol

De meeste andere planten maken eerst bladeren, met die bladeren maken ze voedsel. En dat voedsel wordt gebruikt voor de fabricage van bloemen.

Het geheim van de bol is dat het voedsel dat vorig jaar door de bladeren is gemaakt, er de hele winter in bewaard is om vroeg in het voorjaar gebruikt te worden voor de bloei.

Het voordeel van de vroege bloei is dat er weinig andere bloemen zijn en er dus veel insectenbezoek is.

Heel goed voor de bestuiving en bevruchting.

 

Het is volop lente en dat is overal om ons heen te zien.

De eerste bloemen die zich in het voorjaar laten zien zijn de bolgewassen.

De meeste andere planten doen er veel langer over om tot bloei te komen.

Wat is het geheim van de bol?

Hoe slagen ze erin om al zo vroeg in het jaar zo mooi te bloeien?

Want reken maar dat het energie kost om zo’n bloem te maken, de helder gekleurde kroonbladeren, de geurstoffen, de stampers met het stuifmeel, de meeldraden en soms ook nog nectar. 

Tulp met zaaddoos

Maar wat gebeurt er na de bloei?

De meeste mensen hebben dan hun belangstelling verloren. Maar voor de plant zelf moet het belangrijkste nog komen.

Ten eerste moet de uitgebloeide bestoven bloem zich ontwikkelen tot zaad want daar is het allemaal om begonnen. Op de foto van een uitgebloeide tulp hierboven zie je mooi dat bovenop de bloemstengel de jonge groene zaaddoos zit die aan het rijpen is.

Dit proces kost veel energie dus in deze periode heeft de plant zijn bladeren hard nodig om het benodigde voedsel te leveren.

Het grappige kuifje bovenop de zaaddoos is gevormd uit de resten van de bloem.

 

Het tweede belangrijke klusje voor de plant is dat de bol weer gevuld moet worden met voedsel, zodat hij volgend seizoen opnieuw kan gaan bloeien.

Hoe meer voedsel, hoe groter en mooier de bloem.

Zodra de bol voldoende voedsel heeft, sterven de bladeren vanzelf af, meestal ongeveer een maand na de bloei. Je ziet het vanzelf aan de plant als hij klaar is.

Dan volgt de rustperiode tot het volgende voorjaar.

 

Dus als mensen je vragen: hoe zit dat met bollen, moet je gelijk na de bloei de bladeren eraf halen?

Dan weet je nu het antwoord.

Nee, laten zitten dat blad!

Want dat blad onttrekt geen kracht aan de plant, het geeft juist kracht. Tenminste, zo lang de plant water krijgt.

 

 
De ui is ook een bolgewas, dat weet iedereen die er wel eens eentje heeft klaargemaakt. Net als zijn broertjes, de knoflook, bieslook, daslook en kraailook, de inheemse bieslook.
 

Lekker die kraailook!

Met deze of een andere look en alle jonge wilde kruiden die nu volop in de natuur te vinden zijn, kan je heerlijke kruidenboter maken met dit onkruidenboterrecept.

Kruidenboter
Uienbol en -bloem

 

Dit is een uitje uit de Weesperzijdetuin met daarnaast de bloemknop die door een ander uienbolletje gevormd is.

Als je goed kijkt, zie je dat het niet één bloem is maar een heel hoofdje vol met bloempjes.

Als je meer wilt weten over de Weesperzijdetuin, bezoek dan onze website, of kom zelf eens kijken.

Vanmorgen hebben we feestelijk ons 5-jarig bestaan gevierd!

Hortus Lentelezingen

De afgelopen weken heb ik met veel plezier twee avond-rondleidingen voorbereid en gegeven in de Amsterdamse Hortus, in het kader van de jaarlijkse Lentelezingen.

De eerste ging over giftige planten. Welke verschillende gifstoffen planten zoal hebben en in welke hoeveelheden je hier schade van ondervindt. Immers, één van de bekendste citaten van de arts, alchemist en botanicus Paracelsus (1493-1541) luidt

“de dosis maakt of iets giftig is”.

Alles kan dus giftig zijn, als je er te veel van neemt.

Dat gegeven is ook van belang voor Eten uit de natuur. Nooit heel veel eten van één plant.

 

Dit geldt zelfs voor onze gewone groentes. Van spinazie, rabarber en peterselie moet je nooit te veel eten.

In een normale hoeveelheid is het gezond, maar in grote hoeveelheden krijg je te veel van een bepaalde stof binnen waardoor het je niet goed bekomt. Bij spinazie is dat oxaalzuur.

Zou je in de Hortus vanuit een nieuw perspectief willen kijken naar de planten?

In mei zijn nog twee bijzondere lezingen annex rondleidingen in de Hortus.

Je bent als stadsmens gelijk buiten in de natuur en leert over nieuwe inzichten van plantrenspecialisten.

Dit keer zijn het twee hele boeiende onderwerpen:

  1. communicatie door planten
  2. de werking van planten, hallucinogeen en helend

Plaats een reactie