Het wordt weer warmer en lichter, na de vorst en de winter. Alles ontwaakt en ik ben ook weer op pad.
Op een zonnige zuidoever langs een slootje in Anjum zag ik alweer het nieuwe speenkruid.
De jongste blaadjes (zie foto boven) zijn zoet, vitaminerijk en lekker. Zodra er knoppen verschijnen worden ze steeds bitterder en minder lekker.
Dus weet je nog wat van die hele jonge blaadjes te vinden? Laat je kans niet voorbij gaan. Een of twee blaadjes missen verstoort de plant niet. Je kan ze zo rauw eten als snack, of in een salade of op brood doen.
Onlangs stond er een alarmerend stukje in het Parool over stropers. Het gaat over het onnadenkend en ongebreideld meenemen van grote hoeveelheden tonderzwammen, sneeuwklokjes en andere planten uit het Amsterdamse Bos.
“Onlangs werd nog een dame betrapt die een hele tas vol daslook bij zich had. Twee kilo.”
Voor mij als natuurliefhebber komen de belangen van plant en dier op de eerste plaats. Het is heel egoïstisch als mensen geen rekening houden met de belangen van andere levende wezens.
Bovendien hebben wij mensen er zelf last van als het volgend jaar de planten door onnadenkend roven zijn verdwenen.
Het bos is niet alleen van de mens, wij zijn te gast bij de bosbewoners. Alleen met de juiste kennis van natuur kan je je permitteren op bescheiden schaal wild te plukken.
Dus hoog tijd voor mijn duurzame wildplukregels!
….Laatst had ik in Zeewolde met een groepje keurig wat bloempjes en blaadjes geplukt op een prachtig bloemrijk grasland. Uiteraard geheel volgens de regels.
Kwamen we op de terugweg weer langs dit mooie veldje, bleek het met een maaimachine van de gemeente totaal afgemaaid te zijn.
En gelukkig overleeft het weitje dat toch ook.
Hou je ook zo van de natuur?
Doe je graag aan wildplukken en wil je er meer over leren?
Wil je het meer gaan doen maar voel je je nog wat onzeker of je wel het juiste plantje hebt?
Of wil je je eetbare-planten-kennis weer eens ophalen?
Dan leer ik je ook hoe je mijn wildplukregels in de praktijk kunt toepassen.
Japanse Duizendknoop, ofwel Fallopia japonica is een plant met enorme groeikracht. Helemaal niet populair bij tuiniers, terwijl tuinders deze plant in de jaren ’70 naar ons land hebben gehaald omdat ie zo mooi en elegant is!
Volgens mij is het een fantastische plant, een heerlijke smaak en super-gezonde effecten. Zijn groeikracht komt door zijn eetbare kwaliteiten. Om de vele vraat te overleven moet ie wel hard groeien. Anders was ie al uitgestorven.
Recept Japanse duizendknoopjam