Hoogzomer

Zomerse Zaligheden

Het is hoogseizoen voor de planten: zeer lange dagen met veel zonlicht, warmte, en water. Optimale omstandigheden waar de planten maximaal gebruik van maken. Het zonlicht levert de energie die de plantaardige fabriek volop in bedrijf houdt.
De juiste tijd om te investeren in de toekomst, de volgende generatie. Bloemen komen uit, en lokken de insecten met aantrekkelijke beloningen. Het lokken gebeurt met geur, patronen en kleur, de beloning bestaat uit nectar en stuifmeel. Om de loop erin te houden voor de bijen en andere insecten, produceert de bloem steeds kleine beetjes nectar. We hebben het hier over eerlijke handel, de bloem geeft nectar en stuifmeel, de bij verzorgt het transport van het stuifmeel. Voor beide een hele goede deal, symbiose heet dat.


Wil je hierover meer lezen? Hier mijn leestip: Niet zonder elkaar, bloemen en insecten’ van Louis Schoonhoven, dat de Jan Wolkers Prijs won, terecht vind ik.

Niet zonder elkaar boekentip Wies teepe Eten uit de natuur
Vlierbloesem

Dit voorjaar ben ik vooral buiten aan het wandelen geweest, met vele van jullie. In de duinen, bij Bloemendaal, Overveen, het Middenduin, op het Vogeleiland in het Amsterdamse Bos, in ‘s-Gravenland, in de Bovenkerker Polder.

En als er geen wandelingen, excursies of clinics waren, heb ik rimpelroosgelei, vlierbloesemsiroop en dennenolie gemaakt. Op een regenachtige dag als vandaag eindelijk weer tijd voor een nieuwsbrief aan jullie.

Vlierbloesem
Rimpelroos

Op de foto gemaakt op 8 juni  zie je de rimpelroos met zijn grote geurende roze bloemen. De bloemblaadjes zijn heerlijk, ze smaken naar … roos. Mooi en lekker op een salade of taart. Voor de taart kun  je ze bestrijken met eiwit en er poedersuiker op doen en drogen, dan blijven ze stevig en langer mooi.


De gelei is heerlijk. Wil je het ook maken? Hier vind je het recept van rimpelroosgelei.

Rimpelroosgelei

Duurzaam plukken

Als je planten gaat plukken, wil je dat duurzaam doen. Zodat je volgend jaar terug kunt komen, de plant er weinig last van heeft en de dieren die van deze plant afhankelijk zijn niet zonder voedsel komen. 

Je plukt 1% van wat er is.

Je plukt alleen datgene je ook werkelijk nodig hebt.

Als je bloemblaadjes plukt, laat je de rest van de bloem zitten.

En als je dan ook nog de blaadjes van de bijna uitgebloeide bloemen plukt, dan heeft de plant er het minste last van.

Als je duurzaam plukt, smaakt het ook beter! Zoals hier de bossoep tijdens een wildplukwandeling.

Bossoep

Plaats een reactie