
Hartige pannenkoek met Japanse duizendknoop
Ingrediënten voor 5 pannekoeken:
* 500 gram Japanse duizendknoop
* sap van 1 citroen
* scheut soja- of oestersaus of andere zilte saus
* olie om te bakken
Voor het pannenkoekenbeslag:
* 175 gram volkorenmeel
* 75 gram kikkererwtenmeel
* zout, haver- of koemelk
Maak het beslag door langzaam onder voortdurend roeren (haver)melk toe te voegen aan het mengsel van kikkererwtenmeel, zout en volkorenmeel. Laat een half uur staan.
Pluk de jonge dikke stengels van Japanse duizendknoop zodra ze boven de grond zijn. De dikste scheuten zijn het lekkerst. Gebruik de bovenste 40 cm. Pak de stengels goed in een zak, zodat je onderweg naar huis geen delen van de plant verliest.
Thuisgekomen, haal je de bladeren en zijscheuten van de stengels, doe deze bij het restafval. Was de stengels goed en snij overdwars in ringen van een halve centimeter dik.
Doe een scheut olie in een koekenpan. Roerbak hierin op vrij hoog vuur 100 gram ringen van Japanse duizendknoop gedurende een paar minuten.
Voeg een kneep citroensap toe en vervolgens een scheut soja- of oestersaus , roer even door.
Daarna giet je beslag over de ringen en zet het vuur zacht. Omkeren en de andere kant bruin laten worden.
Eet smakelijk!
Filmpje om Japanseduizendknoop te herkennen

Zoetzure chutney van Japanse duizendknoop
Ingrediënten voor 4 tot 6 potten:
* 900 gram Japanse duizendknoop
* 225 gram (bruine) suiker
* 2 eetlepels olie
* 2 grote uien, fijngesnipperd
* 2 eetlepels olie
* 2 grote ui, fijngesnipperd
* 4 cm verse gember, geraspt
* 250 gr appelciderazijn of gewone azijn
* 3 theelepels mosterdzaad
* 2 kaneelstokje of een theelepel kaneel
* een theelepel gemalen kruidnagel
* een theelepel zout (of meer naar smaak)
* rode peper, fijngesnipperd
* sap van halve citroen
* rasp van de schil van de citroen
Pluk de jonge dikke stengels van Japanse duizendknoop zodra ze boven de grond zijn. De dikste scheuten zijn het lekkerst. Gebruik de bovenste 40 cm. Pak de stengels goed in een zak, zodat je onderweg naar huis geen delen van de plant verliest.
Thuisgekomen, haal je de bladeren en zijscheuten van de stengels, doe deze bij het restafval. Was de stengels goed en snij overdwars in ringen van een halve centimeter dik.
Doe de ringen in een schaal, strooi er de suiker over en zet een nacht in de koelkast, in een afgesloten bak. Door de suiker komt het sap uit de ringen.
Bak de gesnipperde ui in de olie op een zacht vuur. Als alles zacht en glazig is, voeg je de geraspte gember toe. Even laten meebakken. Voeg de specerijen toe.
Voeg de Japanse duizendknoop met suiker en vocht toe. Kook dit tot de stukjes zacht zijn.
Voeg dan azijn, citroen (zest en sap), zout en rode peper erbij. Laat nog een tijdje doorkoken. Tot slot op smaak brengen met zout.
Tot slot op smaak brengen met zout.
Filmpje om Japanseduizendknoop te herkennen

Zoet toetje van Japanse duizendknoop en aardbei
Ingrediënten voor 4 personen:
* 400 gram Japanse duizendknoop
* 400 gram aardbeien
* 100 gram suiker
Pluk de jonge dikke stengels van Japanse duizendknoop zodra ze boven de grond zijn. De dikste scheuten zijn het lekkerst. Gebruik de bovenste 40 cm. Pak de stengels goed in een zak, zodat je onderweg naar huis geen delen van de plant verliest.
Thuisgekomen, haal je de bladeren en zijscheuten van de stengels, doe deze bij het restafval. Was de stengels goed en snij overdwars in ringen van een halve centimeter dik.
Doe de ringen in een schaal, strooi er de suiker over en zet een nacht in de koelkast, in een afgesloten bak.
De volgende dag doe je de ringen inclusief suiker en vrijgekomen plantensap in een pan en kook dit ongeveer 15 minuten. Op het laatste voeg je de in stukjes gesneden aardbei toe en laat nog even koken tot alles zacht is maar voordat de aardbei uit elkaar valt.
Voeg desgewenst nog wat citroensap of suiker toe. Af laten koelen.
Mijn neef Laurens vond het lekker met slagroom erbij 🙂
Filmpje om Japanseduizendknoop te herkennen

Oosterse gewokte groenteschotel
Ingrediënten:
* 450 gram stengels van Japanse duizendknoop (voor twee personen of een grote eter)
* olie
* scheut oestersaus
* jonge scheuten van de Japanse duizendknoop
Pluk de jonge stengels, gebruik de bovenste 30 cm. Als je ze niet meer makkelijk kunt afplukken, zijn ze te oud.
Verwijder de bladeren en het topje van de stengel.
Was en snij overdwars in reepjes van een halve centimeter.
Doe olie in een pan en zet op een halfhoog vuur.
Doe de stukjes duizendknoop erin en roer af en toe.
Na ongeveer 10 minuten zijn de stukjes zacht.
Voeg een flinke scheut oestersaus toe en serveer direct.
Weet je niet precies hoe je Japanse duizendknoop kunt herkennen? Kijk naar het filmpje

Jam van Japanse duizendknoop
Ingrediënten:
* jonge scheuten van de Japanse duizendknoop
* suiker
Pluk de jonge scheuten, tot ongeveer 20 cm. van de top.
Schil met een mesje of dunschiller de taaie buitenlaag eraf.
Snij in stukjes van ongeveer 3 cm lang.
Koken (ongeveer 20 minuten) met een beetje suiker.
Heerlijk op brood, als jam in de yoghurt of in een taart. Smaakt een beetje als rabarber.
Deze superfood remt kanker, werkt goed tegen COPD, bronchitis, astma en longemfyseem.

taart/minitaartjes met Japanse duizendknoop zonder suiker
Deeg:
Ingrediënten:
* 75 gr zelfrijzend bakmeel
* 75 gram volkorenmeel
* 85 gr boter
* Snufje zout
* 1 eitje
* 85 dadelpuree
* 1 handje gemalen hazelnoten
Kneed de ingrediënten tot een deeg.
Doe in de vorm of vormpjes.
Naar keuze één grotere vorm of 16 kleine vormpjes.
Vulling:
Ingrediënten:
* 300 gr geschilde stengel van Japanse duizendknoop, overdwars in stukjes van een halve centimeter gesneden
* 100 cc water
* 100 gr dadelpuree
Laat de stukjes stengel ongeveer 20 minuten koken op een zacht pitje.
Voeg dadelpuree toe en meng door de warme duizendknoopmassa.
Goed roeren tot alle dadelpuree gelijkmatig verdeeld is.
Vul de vormpjes met de duizendknoopjam.
Bak 25 minuten in een over van 175 ° C.
Deze superfood remt kanker, werkt goed tegen COPD, bronchitis, astma en longemfyseem.