Kruiden

Berenklauw
Brandnetel
Brave Hendrik
Daslook
Duizendblad
Hondsdraf

Kleine veldkers
Kraailook
Look-zonder-look
Melde
Munt
Paardenbloemblad

Pastinakenblad
Perzikkruid
Pinksterbloemblad
Smeerwortel
Speenkruid
Tijm

Veldzuring
Wilde marjolein
Zandkool
Zevenblad

Kruiden-omelet

Ingrediënten:

* kleine veldkers
* jonge berenklauw
* look-zonder-look

* zevenblad
* eieren
* peper
* zout
* olijfolie

Pluk (bijvoorbeeld in het voorjaar) jonge aromatische kruidenplantjes, zoals kleine veldkers, jonge berenklauw, look-zonder-look en zevenblad.

Snij de kruiden fijn.

Klop de eieren in een schaaltje los.

Voeg de fijngesneden kruiden toe.

Breng op smaak met peper en zout.

Bak t in een scheutje olijfolie.

Deze mix is erg lekker en gezond in een omeletje. Mmmmm.

Variatie

Ingrediënten:

* 3 eieren
* scheutje melk
* peper
* zout
* olie

Kruiden:

* hondsdraf
* pinksterbloemblad
* duizendblad
* look zonder-look
* brandnetel

Kluts drie eieren, melk, peper en zout.

Roer er de fijngesneden bladeren van de kruiden door.

In een koekenpan met een beetje olie zacht bakken.

Ook heel lekker!

Onkruiden-boter

Ingrediënten:

* kuipje zuivelspread
* stuk of 20 takjes van kruidige planten


Smakelijke combinatie:

hondsdraf
tijm
* wilde marjolein


Varieer zelf naar hartenlust met:

* daslook
* look-zonder-look
* kraailook
* zevenblad
* munt
* zandkooL
* veldzuring

Was de kruiden,.

Verwijder de harde stelen.

Hak fijn en meng door de zuivelspread.

Goed roeren en klaar.

Beleg ieder broodje met een bloempje van de hondsdraf of koolzaad, of met een madeliefje.

Wilde-groentepesto

Ingrediënten:

* 100 gr wilde groene planten
* 75 gram oude kaas (geraspt)
* 75 gram hazel- en/of walnoten (gemalen)
* 50 ml citroensap
* 50 ml water
* 100 ml olie
* zout naar smaak

Pluk het jonge blad van daslook, look-zonder-look, paardenbloem en zevenblad.

Was de plantendelen en snij fijn.

Maal in een keukenmachine met het water, citroensap en olie tot een smeuïge massa.

Meng met de noten en kaas.

Voeg zout toe naar smaak.

Lekker op toast of door pasta.

Smakelijk eten!

In koelkast een week houdbaar. In de vriezer veel langer.

Ander blad is ook geschikt: jonge scheuten van grote zandkool, kleefkruid, blad van raapzaad, koolzaad, veldkers, pinksterbloem en melde. Neem maximaal een kwart bladeren met veel smaak, anders wordt het te sterk!