Membrillo van kweepeer
Ingrediënten:
* kweeperen
* geleisuiker
Was een kilo kweeperen, boen met een borstel het dons eraf.
Snij in stukken en haal de pitten eruit, die bevatten namelijk het giftige blauwzuur.
Laat 3 uur zachtjes koken in een pan met deksel erop.
Afgieten en het sap opvangen, dit is lekker voor gelei (simpelweg koken met halfzoete geleisuiker) of om zo te serveren.
Langzaam worden de bleekgele peren roze.
Stampen met de stampot- stamper en 330 gram suiker toevoegen. Minder suiker kan ook, met 100 gram per kilo is het ook heerlijk.Je vermeerdert daarmee de hoeveelheid al van nature voorkomende suiker.
Doe de puree in een bakblik en zet in de oven op 90 graden Celsius, na enkele uren is de puree donkerrood en hard geworden.
Klaar!
Heerlijk met kaas en desgewenst plakjes banaan.
De membrillo is lekker op kleine op bijvoorbeeld stukjes appel en een laagje amandelspijs. Taartdeeg van volkorenmeel met een handje gemalen hazelnoten.
De membrillo die je hiervoor gebruikt mag niet helemaal ingedikt zijn, anders wordt het zwart in de oven.
Stoof-Kweepeer en Kweeperen-gelei
Ingrediënten:
* kweeperen
* water
* geleisuiker
Stoof-Kweepeer
Gebruik op 1 kilo kweepeer 250 cc water.
Beslist niet schillen! Want de schil bevat van zichzelf waardevolle pectine en aroma’s.
Laat 2 uur zachtjes koken, of tot de peren roze zijn.
De gekookte peren zijn nu heerlijk in een toetje of taart.
Van het sap maken we kweeperengelei.
Kweeperen-gelei
Weeg het sap en doe het in een steelpan.
Voeg per 500 ml sap 200 gram halfzoete geleisuiker toe.
Een paar minuten laten koken.
Heet in de schone potjes doen.
Erg lekker met kaas, paté of op een boterham.