Lengende dagen

Lente, zien, ruiken en voelen!

De dag heeft het weer gewonnen van de nacht! Want drie dagen geleden was het precies even lang licht als donker!

Vandaag is de dag alweer 13 minuten langer. En pas over 6 maanden gebeurt het omgekeerde.

Nu de dagen weer in een rap tempo (4 minuten per dag!) langer worden, merk je de gevolgen aan alles in de natuur.

 

’s Morgens begint het al, de vogels zingen nu op hun mooist. Hun pijnappelklier registreert het langer worden van de dagen en maakt hormonen waardoor ze gaan zingen, zoeken naar een partner, nesten bouwen en al die dingen doen die horen bij de lente.

Hoe mooier een vogel zingt, hoe meer nakomelingen. Ook bij ons mensen heeft het langer worden van de dagen effect, namelijk op ons dag-nachtritme. Had je al gemerkt dat je vroeger wakker wordt?

Je ziet de lente ook, kijk maar eens naar al die boomknoppen die elke dag dikker worden; de katjes aan de bomen, de bollen die uit de grond komen en de kruiden die hard groeien, vooral als ze op een luw plekje staan. Beloftes voor de heerlijkheden die gaan groeien.

En je voelt de lente, de warme zon heeft al kracht.

 

 Als je geluk hebt en tijd, kan je al zalig op een terrasje zitten of natuurlijk een heerlijke wandeling maken..

 

Hazelaar

Vanmorgen maakte ik deze foto hierboven in het Oosterpark. Je ziet de hazelaar met zijn twee verschillende bloemen, de grote lange hangende katjes zijn de mannelijke bloemen en de kleine violette pluimpjes zijn de vrouwelijke bloemen. Eéntje zit rechts aan de tak, de ander boven de mannelijke katjes. Dat zijn straks in september hazelnoten geworden, als alles tenminste meezit..

Mahoniestruik

28 Januari, Oosterpark
Soms ruik je in het park ineens een fantastische geur. Kijk dan rond of je deze bloem ziet. In het najaar zijn dit paarse bessen on trossen, waar je lekkere jam van kan maken, die bovendien een intens paarse kleur heeft. Culinair en esthetisch een groot genoegen. In het wild zul je de mahoniestruik niet tegenkomen, want hij is niet inheems. Maar ik word altijd blij als ik hem zie en ruik. 

 

Mahoniestruik

Plaats een reactie