Moeras-spirea-limonade-siroop
Nodig voor 3 flessen:
* circa 40 tot 60 schermen moerasspirea waarvan de bloempjes helemaal open zijn
* 1½ l. water
* 1 kg suiker
* 15 gr citroenzuur of 5 citroenen (naar smaak)
Doe de bloemen in het kokende water.
Laat 12 uur afkoelen met de deksel erop.
Zeef bloemen eruit, die hebben hun werk gedaan.
Breng de vloeistof opnieuw aan de kook met suiker en citroensap.
Heet in de schone flessen doen.
Moeras-spirea-gelei
Nodig voor 4 potten:
* circa 35 schermen moerasspireabloesem waarvan de bloempjes helemaal open zijn (de knoppen aan de plant laten zitten)
* 1 l. water
* 1 pak geleisuiker halfzoet
Doe de bloemen in het kokende water.
Laat 12 uur afkoelen met de deksel erop.
Zeef de bloemen eruit, die hebben hun werk gedaan.
Breng de vloeistof opnieuw aan de kook met de geleisuiker.
Heet in de schone potjes doen.
Moeras-spirea-thee
Nodig voor 1 pot thee:
* circa 5 bloemschermen moerasspirea waarvan de bloempjes helemaal open zijn
(de knoppen aan de plant laten zitten)
* 1 l. water
Doe de bloemschermen moerasspireaze in een thermoskan met kokend water.
Twintig minuten laten trekken.
Sabayon van moerasspirea
Ingrediënten:
* 4 eieren; 125 gr suiker
* 1 theelepel citroensap
* 50 gram bloemen van de moerasspirea
* 2 kg frambozen
Klop de eieren met de suiker en het citroensap in een kom boven een pan kokend water gedurende 5 tot 10 minuten tot het mengsel dik wordt.
Haal de bloemetjes los van de takjes .
Bewaar er een paar om mee te garneren.
Hak de rest fijn en voeg toe aan het mengsel.
Verdeel de frambozen over 4 bakjes en giet de geurige sabayon erover heen.
Garneer met de apart gehouden bloemetjes.
De bloemetjes gaan makkelijk van de takjes als je de spirea even in een gesloten plastic zak in de zon legt.