Strategie
Nazomer vind ik de beste omschrijving van het zachte mooie aangename weer van nu. Bessen, noten, vruchten en zaden zijn er volop. Sommige zaden zijn verpakt in een smakelijk jasje zodat dieren ze willen eten en al doende de zaden verspreiden. Andere zijn klein en licht zodat ze bij droog weer door de wind worden verspreid.
Elke plant heeft een eigen strategie voor het verspreiden van zaden.
De twee uiterste strategieën zijn:
- veel energie steken in vruchten waarin relatief weinig zaden verpakt zitten, zoals bij de appel
- veel kleine lichte zaden zonder vrucht of bes, zoals bij de paardenbloem of iep.
Voorbereiding
Als je goed kijkt hebben de bomen en struiken zich al helemaal voorbereid op 2017. In de oksels van bladeren zie je de knoppen voor volgend jaar al zitten. In miniformaat is alles al helemaal klaar, blaadjes en bloempjes.
Bij het aanmaken van de knoppen, zo rond juli – augustus, beslist de boom op basis van de weersomstandigheden of hij meer gaat investeren in zichzelf door bladeren aan te maken of dat hij zijn energie steekt in bloemen: de volgende generatie.
Veel bessen en vruchten duidt op een droge zomer in het jaar ervoor en niet op een komende strenge winter. Het is een leuk fabeltje dat planten kunnen voorspellen of het een strenge winter wordt.
Herfst-equinox
De lange dagen van de zomer hebben plaats gemaakt voor steeds kortere, zojuist hebben we de herfst-equinox beleefd (22 september), het moment waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat en dag en nacht precies even lang zijn.
Aan de evenaar is dat globaal altijd zo, maar hoe dichter bij de polen, hoe groter de verschillen tussen dag en nacht door het jaar heen.
Bitter
Deze dikke rode lijsterbessen zijn eetbaar als je ze kookt en zeeft, maar meestal zijn ze nogal bitter. Het helpt als er nachtvorst overheen gaat, de bitterstoffen worden dan deels omgezet in zoet. Dat werkt namelijk als antivries. Net als bij de boerenkool zoals bekend.
Recept lijsterbesgelei
Voor wie van bitter houdt is dit een lekkere snack: een schepje gelei op een blokje kaas.
Recept meidoornbessengelei
Voor wie niet van bitter houdt, maar wel van de appelachtige smaak van meidoorn