(On)kruid, recepten voor vlier en den en meer zomerse genoegens


“Dat is toch onkruid, dat kun je toch niet eten?”

Dit hoor ik heel vaak op wandelingen, excursies en workshops Eten uit de Natuur als ik wijs naar een smakelijke eetbare plant.

Maar als je nadenkt over onze voorgeschiedenis als oermens, dan wordt het ineens vanzelfsprekend, want voordat de mens ongeveer 12.000 jaar gelden aan landbouw ging doen, kwam al ons voedsel natuurlijk uit de natuur.

Wilde planten zijn de voorouders van onze huidige groentes. De jaren dat de mens in een winkel zijn groentes koopt, zijn een fractie van de tijd dat de mens als jager-verzamelaar zelf zijn kostje bij elkaar scharrelde.

De rechtop gaande mens (Homo erectus) ontstond zo’n 2,8 miljoen jaar geleden en de mens met grote hersens (Homo sapiens) ongeveer 300.000 jaar geleden, volgens de krant van gisteren. Dus ga maar na!


Minstens even interessant is de vraag: wat is nu eigenlijk onkruid?

Jac. P. Thijsse heeft hierover vlak voor de 2e wereldoorlog een boekje geschreven, getiteld ‘Onkruiden’.

Hij begint dit boek met:

“Zoolang de menschen nog leefden van wild, visch en vogeleieren bestond er geen onkruid. Het kwam tegelijk met landbouw en veeteelt.”

En even verderop:

“Maar wat is eigenlijk onkruid? […] Elke plant die uit zichzelf komt groeien op plaatsen waar wij haar niet begeeren te zien, plaatsen waarvoor wij zelf een bepaalde bestemming hebben.”

 

Klaproos

Wat denken jullie dat je aan eetbaars op de fleurige foto hierboven ziet?

Met een beetje speuren zie ik al:

  • een klaproos; de bloemblaadjes zijn eetbaar en staan mooi op een salade
  • grassen; van de zaden van gekweekte grassen maken wij o.a. brood, muesli, taart en pasta; dit zijn onze granen
  • dagkoekoeksbloem; mooi maar niet eetbaar voor de mens
  • kamille; van de bekende thee
  • met lijkt dat ik ook perzikkruid zie; lekker als groente in omelet, soep of quiche

Door het mooie, warme weer, kwamen de afgelopen weken veel planten versneld in bloei. Dan is het zaak om op het juiste moment te oogsten en deze oogst te verwerken tot iets lekkers wat een tijdje houdbaar is: het proces van conserveren.

Ben je al begonnen?

Of heb je nog geen idee wat je nu zou kunnen wildplukken?

Nu is het moment om de aromatische jonge scheuten van de den en de geurige bloesem van de vlier  te verzamelen.

Heerlijke recepten die makkelijk te maken zijn.

 

Vind je het ook leuk om te speuren in een weitje zoals op de foto boven en meer te weten te komen over eetbare bloemen en planten?

Ga dan een keer met mij mee op pad!

De natuur is nu zo uitnodigend! Door de lange dagen zijn de planten hyperactief, hun fotosynthetische machinerie rust ’s nachts maar enkele uren. Deze komende maand is er keus genoeg.

Vlierbloesem

Vlierbloesem

31 mei, Koeienweide, Vondelpark, Amsterdam
Ook deze vlier is door het warme weer van eind mei, ineens massaal in bloei gegaan. De roomwitte bloemen kun je gebruiken voor: limonade, gelei, pannenkoeken, vlierazijn. Allemaal even lekker! Grijp je kans!

foto Jules Kootwijk

 

Den

8 Juni, thuis
Zodra de jonge scheuten van de den beginnen te groeien is het tijd om te oogsten. Je herkent ze makkelijk aan de frisgroene kleur en het kleine formaat. Ze groeien vanuit het eind van de volwassen takken. De naalden zijn nog niet volgroeid en geven hun aroma’s makkelijker prijs. De smaak is citrus-achtig.

Hier vind je recepten voor vlier en den

Den

Plaats een reactie