Oogst winterklaar maken!

Hondsdraf


Terwijl ik dit schrijf, hangen er slierten hondsdraf en takken munt aan een wasrekje te drogen.


Hondsdraf is eigenlijk grond-draf want dit aromatische kruid loopt als het ware snel groeiend over de grond.

Straks kan ik dat de hele winter door gebruiken voor thee of als kruid door een gerecht.

Twee planten die mij dit najaar zeer aangenaam verrast hebben door hun langdurige bloei zijn:

Rimpelroos, terwijl eind oktober de bottels allang rijp zijn, bloeit deze roos – lekkerste van alle rozen – nog altijd. De bloemblaadjes zijn rauw lekker in én mooi op een salade. Als rozenblaadjesgelei zijn ze heerlijk bij oude kaas of paté. 

Rimpelroos
Zandkool

Zandkool, ook de afgelopen week is op zandige bodem in de duinen en rond Amsterdam nog volop bloeiende zandkool. De naar rucola smakende bladeren zijn lekker maar het citroengele bloempje is extra goed want ook nog eens zoet. Mooi en smakelijk op de sla of in soep.

 

Terugblik

Afgelopen najaar was er weer de jaarlijkse Cursus Eten uit de Natuur, bestaande uit drie zondagochtend- excursies en een avond met proeverij waarop we elkaars gerechten eten.

 

Proeverij

Van brandnetelmuffins en tijmcakejes tot pastinakensoep, look-zonder-look gevulde eitjes, weegbreeomeletten, hartige notenkoeken, salades, taarten, allerlei likeuren, limonades om maar een kleine greep te doen.

Maar de kleurige terrine (mid-onder op de foto), uit vijf verschillende lagen elk met eigen kleur en smaak van Naomi, David en Lucas was toch wel de allermooiste.

Plaats een reactie