Oogstmaand

Augustus is oogsten 

Augustus is oogst. Etymologisch gaat het van agust, naar ogest en dan naar oust. Ook in het Engels vind je in oogsten, harvest, ons woord herfst terug. 

Voor ons is het vakantie maar de planten werken op hun hardst. De bloei, bestuiving, evruchting en vorming van de zaden. Om de zaden efficiënt te laten transporteren, werken de planten samen met dieren en mensen. Ze maken lekkere vruchten en bessen voor ons. In ruil daarvoor verspreiden de dieren de zaden, en krijgen ze ook nog eens een bergje goede mest mee, hoe kan je als plantenmoeder je kinderen een betere start geven!

Nu ik net mijn lieve moeder verloren heb, ontroert me dat nog eens te meer.

 Detective 

In het Middenduin in Overveen zagen we laatst op een wandeling allemaal aalbessenstruiken staan, onder een spoorbrug.

Ik voel me dan net een detective, waarschijnlijk hebben vogels in de tuinen in de buurt aalbessen gegeten en vinden ze onder de brug een veilige plek om een poepje te laten.

 

Kruidenboter met bloemen

Een foto van de bloemen-en-kruidenboter die we op Amstelglorie gemaakt hebben, bij de workshop op 23 juli, in de buitenkeuken op de Hemker Hof, de unieke heemtuin van het tuinenpark. Dit nadat we daar hadden rondgelopen en van alles hadden geplukt.

Naast de boter zie je nog een klein stukje zevenbladpesto (met look zonder look, hazelnoot, olie en kaas).

Akkerdistel     
Vinkeveen, 25 juli

Een plant met een effectieve verdediging tegen vraat. De stekels beletten je ook aan de bloempjes te ruiken. Die zijn verrassend, en heerlijk. Het is het kleine broertje van de artisjok! Er stond veel dus kon ik oogsten voor akkerdistelgelei, mmm….Akkerdistel

Plaats een reactie