Zijn het geen uit de hemel gevallen mini-zonnetjes! Deze bloempjes van klein hoefblad zijn ook nog eens bruikbaar als eetbare versiering. De fijngehakte bloemen, bloemknoppen en bladeren en bladstelen kun je rauw over een boterham, salade of dessert strooien.
Vanaf juni moet je ze wel eerst roerbakken of koken. Al sinds eeuwen wordt deze plant gebruikt als voedsel- en geneeskrachtige plant. Nooit te vaak en teveel van eten, want in grote hoeveelheden is het aanwezige PA (= pyrrolizidine-alkaloïde) mogelijk schadelijk voor je lever.
Hoewel hier geen beschrijvingen van zijn en deze stof ook in honing en melk wordt gevonden, omdat hij op het menu van koe en bij staat.
Met de jeugd de natuur in
Ik geef dit jaar aan jonge leerlingen buitenlessen in de Kennemerduinen.
Vorige maand ben ik met hen op stap gegaan in de nog winterse natuur, waar ze zich helemaal instortten. Met hun jonge ogen ontdekten ze kleine beestjes, galappels, diersporen, boomknoppen, jonge kiemplantjes, veertjes en zelfs een half opgegeten muis.
Heel leuk om ze dit struinen te leren. Zij raken al jong vertrouwd met de natuur en zo kan het hun thuis zijn.
Jong de natuur in geeft een goeie start. Je beleeft avonturen, doet spannende ontdekkingen, en vindt bijzondere schatten die je nooit eerder hebt gezien, ook al is het koud.
Zo verhoog je veerkracht en zelfvertrouwen en kan een buitenles wel de leukste les van het jaar zijn. Wil je ook met je kinderen op ontdekkingsreis de natuur in. Dit voorjaar ga ik voor Naya Nature met kinderen en ouders struinen.
Fleurige violensnack
Op 21 maart at ik dit kleurige groentebroodje in de Oranjerie van de Hortus.
Erg lekker, misschien omdat het zo vrolijk oogt? Je kan allerlei bloemen gebruiken om je boterham, sla of andere eten te versieren. Mooi en lekker.
Geschikt zijn: madelief, paardenbloem, pinksterbloem, klaver, goudsbloem, klaproos, korenbloem, rozen, viooltjes.
Pas bij het gebruik wel op dat.je geen planten uit een tuincentrum neemt, ook niet zelf gekweekt van regulier zaad. Dat zit vol fungiciden, herbiciden en andere uiterst ongezonde stoffen.
Gevlekt longkruid ofwel Pulmonaria officinalis heeft malse en sappige bladeren die je in april en mei rauw kunt eten.
Later in het jaar worden ze taaier en kun je ze het best stoven. De bloemen kunnen rauw gegeten of als thee gebruikt.
Opvallend is dat net uitgekomen bloemen roze van kleur zijn, later worden ze lila en tot slot blauw.
Door de veranderende zuurgraad in de ouder wordende bloem verandert het anthocyaan van kleur.
In het wild is deze plant erg zeldzaam, maar van de exemplaren uit je eigen tuin kun je natuurlijk plukken.
Japanse Duizendknoop, ofwel Fallopia japonica is een lekkere plant met enorme groeikracht.
Al eerder gaf ik jullie het recept voor jam van Japanse Duizendknoop.
Afgelopen maandag heeft Yvette van Boven in haar kookprogramma Koken met van Boven het recept van chutney, en ijs gegeven.
Beste tijd om te plukken: april.
Dus sla je slag!