Prille lente

Over de kleine veldkers en mijn ontdekking van de armbloemige look

Maart was koud, en nu aan het eind is er veel zon en wordt het warmer. En … de dagen worden langer. Daardoor kunnen planten meer uren per dag profiteren van het zonlicht dat hen voedt. Eten hebben ze niet nodig (afgezien van een heel klein beetje mineralen), dat maken ze zelf uit licht.

Eerst glucose en dat kan weer worden omgezet in andere koolhydraten, eiwitten en vetten, waarmee ze nieuwe cellen, bladeren en bloemen maken.

Een echt mini-fabriekje.

Allemaal goede redenen voor planten om te ontwaken uit winterrust.

Sommige planten hebben ondergronds overwinterd als bollen, wortels en knollen.

Andere ontkiemen uit zaad en weer andere zijn alleen maar wat minder actief geweest..

Jonge kleine veldkers

Op de foto (gemaakt op 1e Paasdag) zie je de jonge kleine veldkers met zijn kleine witte bloempjes. De blaadjes zijn heerlijk, ze smaken naar tuinkers. Zalig op een beschuitje of avocado. Of zo los tijdens een wandeling.

Het broertje de pinksterbloem is ook goed te eten, net als zijn neefjes, herderstasje en waterkers. Maar ik vind de kleine veldkers de allerlekkerste 🙂

 

Kleine veldkers bloeit al in maart. Het is ook een praktische bloem: zijn er nog geen insecten voor bestuiving? Geen probleem, dan doet ie gewoon aan zelfbestuiving en komt er toch zaad.

 

Naast de kleine veldkers stonden er ook al bloeiende paardenbloemen, weegbreeveldzuring, hondsdraf, look zonder look en andere zaligheden om je maaltijd mee te verrijken.

 

Hondsdraf
Speenkruid

Speenkruid      
27 maart, Driemond

Waar zitten nou eigenlijk de speentjes van dit kruid? Deze knolletjes zitten onder de grond. Vroeger werd de plant ook wel katteklootjes genoemd. In de bladeren zit veel vitamine C, je kunt ze rauw eten.

Belangrijk om ze voor de bloei te eten, daarna zijn ze bitter en licht giftig.

 

Armbloemige look     
29 maart, Overveen

Ik ken deze plant nog maar heel kort: vorige week was de eerste ontmoeting in de VU Hortus. Het werd mij daar door Arend Wakker (van Open Oog Producties) aangewezen als naar ui smakende plant waarvan je blad en bloem kunt eten! Net als de andere loken, zoals daslook, kraailook, bieslook. Maar eergisteren zag ik het ineens massaal bij Overveen staan! Altijd overheen gekeken terwijl ik daar al jaren kom.

Zo zie je maar dat je door planten te kennen, je ze ineens ook gaat zien!

 

Armbloemig look

Plaats een reactie