Rosa rugosa
Rimpelroos-gelei
Ingrediënten:
* bloemblaadjes
* water
* geleisuiker
Pluk de bloemblaadjes van 20 bloemen.
Breng een halve liter water aan de kook.
Zodra het kookt, doe het vuur uit en voeg de bloemblaadjes toe.
Laat met deksel erop enkele uren laten staan.
Zeef de bloemblaadjes eruit, die hebben hun geur, kleur en smaak afgegeven.
Kook 1 minuut met geleisuiker halfzoet en doe in de potten.
Voor een meer geconcentreerde rozensmaak gebruik je meer bloemblaadjes; varieer vooral naar bevinding.
Rimpelroos-gelei: koude extractie
Ingrediënten:
* bloemblaadjes
* water
* geleisuiker
Zet de bloemblaadjes 24 uur in koud water.
Neem zoveel water dat de bloemblaadjes net onder staan.
Zeef na 24 uur de bloemblaadjes eruit.
Later meng je het met bijna afgekoelde gekookte geleisuiker.
Voordeel: de aroma’s blijven beter behouden, er vormen zich minder tannines.
Nadeel: het is minder goed houdbaar is.
Maar als je het snel gaat gebruiken of er weinig van maakt, is het wel heel lekker.
Rozenbottel-jam zonder suiker
Ingrediënten:
* bottels van de rimpelroos
* water
* citroensap
* suiker
Als je alle tijd hebt
Haal de pitjes er met een theelepeltje of mesje uit.
Koken met een beetje water en citroensap.
Pureren met staafmixer.
Desgewenst nog een schepje suiker erbij.
Snelle methode
Snij de groene kelkbladen van de bottels af.
Het geheel koken met een flinke scheut water.
Met de staafmixer of pureestamper tot puree maken.
Door de passe-vite of bolzeef halen zodat de pitjes gescheiden worden.
Proeven en desgewenst nog een schep suiker erdoor.
Heet in de schone potjes doen.