Vlier

Vlierbloesem-limonadesiroop

Ingrediënten:

* 50 schermen vlierbloesem
* 1 kilo suiker
* 15 gram citroenzuur of 5 citroenen (naar smaak)

Doe de bloemen in het kokende water.

Laat 12 uur afkoelen.

Zeef bloemen eruit en breng kort aan de kook met suiker en citroensap.

Heet in de schone flessen doen.

Om de bloempjes los te halen van de steeltjes, zet je ze in een plastic zak in de zon.
Na een paar uur kun je de bloempjes makkelijk loshalen.

Let op: kook geen bladeren mee, de groene delen van de vlier zijn enigszins giftig.

Vlierbloesem-appelgelei

Nodig:

* 4 glazen potten
* circa 35 schermen vlierbloesem * waarvan de bloempjes helemaal open zijn
* ½ l. water
* ½
pak appelsap
* 1 pak geleisuiker halfzoet

Doe de bloemen in het kokende water.

laat 12 uur afkoelen met de deksel erop.

Zeef bloemen eruit, die hebben hun werk gedaan.

Breng de vloeistof opnieuw aan de kook met de appelsap en geleisuiker.

Heet in de schone potjes doen.

Je kunt van de vlier de complete bloemschermen gebruiken of beter nog: de bloempjes loshalen van de steeltjes. Daarvoor zet je ze in een dichtgeknoopte plastic zak in de zon. Na een paar uur kun je de bloempjes makkelijk loshalen van de steeltjes.

Let op: kook geen bladeren mee, de groene delen van de vlier zijn enigszins giftig.

 

Vlierbloesem-pannenkoeken

Ingrediënten voor 10 pannekoeken:

* 10 grote of 20 kleine bloemschermen
* pannekoeken-beslag
* honing of poedersuiker

Pluk bloem-schermen waarvan alle bloempjes helemaal open zijn, met zo weinig mogelijk groene takjes.

Maak het pannenkoeken- beslag.

Dompel de schermen in het beslag en bak in een koekenpan.

Bestrooi met poedersuiker of honing of eet ze zo.

Variatie: je kunt ook de losse bloempjes door het deeg roeren en hiervan pannenkoeken bakken.

Je kunt van de vlier de complete bloemschermen gebruiken of beter nog: de bloempjes loshalen van de steeltjes. Daarvoor zet je ze in een dichtgeknoopte plastic zak in de zon. Na een paar uur kun je de bloempjes makkelijk loshalen van de steeltjes.

Let op: kook geen bladeren mee, de groene delen van de vlier zijn enigszins giftig.

Vlierbloesem-azijn

Ingrediënten:

* 10 bloemschermen
* fles neutrale azijn

Pluk circa 10 bloem-schermen.

De bloempjes moeten wel al helemaal open zijn en met zo min mogelijk groene takjes.

Doe ze in een fles met een neutrale azijn.

Twee weken laten rusten. 

Dan de bloemen eruit zeven en klaar is de azijn

Je kunt van de vlier de complete bloem-schermen gebruiken of beter nog: de bloempjes loshalen van de steeltjes. Daarvoor zet je ze in een dichtgeknoopte plastic zak in de zon. Na een paar uur kun je de bloempjes makkelijk loshalen van de steeltjes.

Vlierbloesem-thee

Ingrediënten:

* 5 bloemschermen
* 1 l. water

Pluk circa 5 bloem-schermen waarvan alle bloempjes helemaal open zijn.

Doe ze in een thermoskan met kokend water.

Twintig minuten laten trekken. 

Je kunt van de vlier de complete bloemschermen gebruiken of beter nog: de bloempjes loshalen van de steeltjes. Daarvoor zet je ze in een dichtgeknoopte plastic zak in de zon. Na een paar uur kun je de bloempjes makkelijk loshalen van de steeltjes.