Voorbereiding op de Winter

“Als het zonnig is, gaan de planten gewoon door met groeien, ook in de winter!”

De winter komt eraan en ieder bereidt zich daar op zijn eigen manier op voor.
Dieren trekken weg of gaan in winterslaap. Andere zijn bezig voedselvoorraden aan te leggen van de bessen en noten die nu volop te vinden zijn.

Je ziet ze nog wel hangen: de vruchten van lijsterbes, meidoorn en rozebottel, maar veel minder dan een maand geleden. De beukennootjes en kastanjes liggen nu nog deels op de grond. De hazelnoten zijn al allemaal verdwenen, die zijn opgegeten of zitten ergens verstopt op een goede schuilplaats, onder de grond.

Ook planten bereiden zich voor op de komende winter. De meeste bomen en struiken verliezen hun blad na eerst alle nuttige voedingsstoffen eruit gehaald te hebben, wat leidt tot die prachtige kleuren.

Voor ons een plezier om naar te kijken, maar wat heeft de boom daar eigenlijk zelf aan?

De energie die in het bladgroen zit wil de boom behouden voor hij het blad laat afvallen.

Omdat het bladgroen niet oplosbaar is in water, moet het groen worden omgezet in stoffen die dat wel zijn, en die de boom daardoor kan opnemen. Dit is

  • xanthofyl voor de gele kleur,
  • carotenoïde voor oranje
  • anthocyaan voor rood en karmozijn

Deze stoffen worden met de sapstroom mee naar binnen gevoerd.

 

Doordat we dit jaar een warme nazomer en herfst hebben, is het blad veel langer dan anders aan de boom gebleven. Met dit extra voedsel versterken ze hun immuunsysteem en worden dus sterker en gezonder.

Als al het blad is afgevallen staan alle processen in de boom vrijwel stil en is het wachten op lengen van de dagen…. maar zover is het nog niet.

De kruiden vertragen hun groei en als het al te koud wordt sterven de bovengrondse delen af en overwinteren ze onder de grond, met hun wortelstel of als knollen en bollen.

De eenjarige planten doen het nog simpeler: die overwinteren als zaad.

Maar als het zonnig blijft, dan gaan de planten gewoon door met groeien!

Brandnetel

De  brandnetel op de foto is vorige week genomen. De nog jonge smakelijke toppen zijn duidelijk te zien.

Voor een eter-uit-de-natuur is er nog volop te vinden. Dankzij de zonnige dagen zijn er brandnetel, hondsdraf, munt, look-zonder-look, smalle weegbree en veldzuring genoeg, om maar eens een paar lekkere wilde groentes en kruiden te noemen.

Wil je ook een wintervoorraad aanleggen?

Dan kun je deze heerlijke en goed houdbare membrillo maken van kweepeer:

Kweeperen in de pan
Membrillo

1 gedachte over “Voorbereiding op de Winter”

Plaats een reactie