Warme zomer-vroege herfst

Linde


De herfst is dit jaar erg vroeg. Als je naar de bomen kijkt, zijn veel bladeren al bruin en vallen af. Zoals ook de lindes in ’s-Graveland op de foto.

Doordat de huidmondjes in de bladeren overdag openstaan om koolzuurgas (wat nodig is voor de fotosynthese) op te nemen, ontsnapt er water.

Bij droogte vormt dat een risico voor uitdroging van de plant. Daarom laat de boom het blad bij deze extreme droogte simpelweg afvallen om te overleven.

De boom gaat eerder de herfst in.

Appels en ander fruit begint al te verkleuren of zelfs voortijdig af te vallen.

De bessen van de lijsterbes zijn al rijp; die van meidoorn en vlierbes bijna.

Dit zijn allemaal zeer nuttige aanpassingen waarmee de boom de hitte en droogte waarschijnlijk wel zal overleven.

De voorplanting via de vruchten en de voedselproductie via de bladeren kunnen best even wachten: overleven staat voorop. Dat komt volgend jaar wel weer, een boom heeft geen haast.  

 

 

Gras en kruiden proberen er ook het beste van te maken.

Bovengrondse delen sterven af, de planten proberen als wortels, bollen of knollen te overleven.

Als het dan straks eindelijk gaat regenen, zullen ze pijlsnel weer groene sprieten vormen.

Mocht een plant het toch niet redden, dan is overleven als zaad ook een beproefde methode om deze zware tijden door te komen.

Er zit ook een andere kant aan. De druiven bij mijn balkonnetje zijn al prachtig blauw. Ze zijn veel sneller gerijpt dan hun soortgenoten in Italië. Zie foto hieronder.

Druiven in Nederland. 2018 Wordt een topjaar voor de Nederlandse wijnboeren. De Vitis vinifera ofwel wijnstok staat in de Heukels’ flora van Nederland. Die zegt: ‘In cultuur om de vruchten, soms verwilderd en lang standhoudend. Afkomstig uit de landen rond de Zwarte Zee.’

Druiven
Bramen

De planten die het geluk hebben in moerassige gebieden te staan, gedijen goed bij het warme zonnige weer.

Gisteren was ik in het Diemerbos voor de bramen- en rozebotteloogst en daar is geen schade door de droogte, alles oogt fris en groen.

Door de intense zonnestralen en hoge temperaturen zijn de bramen groot en zoet.

Recept voor braam

Recept voor rozebottel.

Bottels van de Rimpelroos

Plaats een reactie