Wat is Eten uit de Natuur?
Veel mensen zijn zo vervreemd van de natuur dat ze geen bes, plant of paddenstoel meer durven plukken.
De uit-de-natuur-eter staat in een lange traditie: tot ver in de vorige eeuw was het niet ongewoon om erop uit te trekken om vruchten en kruiden te plukken en knollen, noten en zaden te verzamelen ter aanvulling van het dagelijks dieet.
Onze voorouders wisten precies wat wel en niet eetbaar was, waar en in welk seizoen je het kon vinden. Deze kennis is bewaard gebleven en kan iedereen zich opnieuw eigen maken.
Verzamelen met verstand van zaken
De delen van de plant die je kunt gebruiken zijn de
- bladeren
- wortels
- stengels
- jonge scheuten
- bloemen
- vruchten
- zaden
Inderdaad zijn er ook planten, die eetbaar lijken, maar die giftig zijn. Of planten, die in grote hoeveelheden of in rauwe toestand giftig kunnen zijn. Maar zo benauwd hoef je niet te zijn: dat onderscheid kun je leren.
Overigens: niet alles wat eetbaar is mag geplukt worden. Sommige planten zijn zeldzaam, ook al staan er op een bepaalde plek erg veel van. Er is in de loop der tijd een lijst gemaakt van beschermde planten.
Wat leer je tijdens mijn wandelingen en cursussen?
- Welke delen van planten je kunt verzamelen
- Hoe je de soorten planten kunt onderscheiden
- Waar je op moet letten bij het plukken en verzamelen
- Hoe je weet waar je VEILIG kunt plukken
- Hoe je weet waar je MAG plukken
- De wildplukregels: voor je eigen veiligheid en het voortbestaan van de natuur
- Hoe je de verzamelde planten kunt bewaren en conserveren
- Hoe je gerechten maakt van je verzamelde planten
“Over cultuurvolgers en woekerplanten. Wat een interessant verhaal! Dank je wel. Weer wat geleerd. “ Pum