Bioloog, natuurgids, kokkin

De liefde voor de natuur kwam via mijn oma en via mijn vader bij mij. Als gezin woonden we op het platteland en waren veel buiten.

De hele dag.

Tijdens de wandelingen door het moeras – Empense  en Tondense heide –  vlakbij gaf mijn vader ons een blaadje watermunt bij wijze van pepermuntje. 

Ik herinner me dat hij zelfs een keer een halve cactus slachtte om het ons te laten proeven én te laten ervaren dat we dat konden eten.

Het smaakt naar blokjes komkommer.

Niet zo gek dat ik biologie ging studeren en biologieles ging geven. 

Rond het jaar 2000 werd ik natuurgids bij het IVN en na een inspirerende cursus van Carla de Bruijn startte ik met Eten uit de Natuur.

Als natuurgids leid ik mensen rond tijdens wandelingen, excursies en cursussen, zodat zij op een andere manier en met meer waardering naar de natuur gaan kijken.

Vanaf 2014 bouw ik met een groep buurtgenoten aan De Weesperzijdetuin

Rond die tijd werd ik ook rondleider bij de Hortus. Ik geef:

  • educatie aan schoolklassen; het chocoproject met eetbare tropische en subtropische planten.
  • rondleidingen aan volwassenen over eetbare planten, communicatie bij planten., geurplanten, slimme planten en medicinale planten.

“Wies bezit over een onuitputtelijke bron van kennis, samen met een grote vaardigheid om van ogenschijnlijk niets, iets lekkers op tafel te zetten. Alles van wildpluk uit de natuur met respect voor wat groeit en bloeit. Haar verteltrant is boeiend, vermakelijk en heel duidelijk. Een echte aanrader !” Agnes

Het voelt goed en natuurlijk om onderdeel van de natuur te zijn in plaats van buitenstaander.

In de natuur vind ik de menselijke maat, die in de wereld van technologie soms verdwijnt. Het is prettig om meer te weten over de oorsprong van ons voedsel.

En het besef dat je als mens niet buiten of boven de natuur staat, maar er onderdeel van bent, niet anders, beter of slechter dan de andere levende wezens (Spinoza, Ethica deel II).

Het blijft boeiend de smaken van planten te ontdekken, welke delen van planten je kunt verzamelen en hoe je daar de heerlijkste gerechten van kunt maken.

Het geeft me ook voldoening om mensen tijdens mijn wandelingen te leren over eten uit de natuur hoe ze elke plant kunnen onderscheiden, waar ze op moeten letten bij het plukken en verzamelen, hoe ze de geplukte planten kunnen bewaren en conserveren om direct op te eten of later in een gerecht te verwerken.