Rond Kerst waren de hazelaars alweer in bloei! Is dit niet zorgelijk, als het straks gaat vriezen?
Al tientallen miljoenen jaren grijpen de planten hun kans. Als het mooi weer is, is er zelfs in de winter een klein kansje op voortplanting en loont het de moeite te bloeien. Wie niet waagt, wie niet wint. Er zijn insecten die zorgen voor bestuiving en mogelijk leidt het tot zaad.
Als het dan toch nog heel koud zou worden, dan betaalt deze investering zich weliswaar niet uit, maar so what? Het is absoluut niet levensbedreigend voor de plant. Op z’n allerergst krijgt die een jaartje minder zaad. Dus maak je geen zorgen maar geniet van al het jonge spul en de belofte die ze meebrengen.
In december jogde ik in het Oosterpark en zag deze prachtige felroze bloemen van de Japanse kwee. Straks in augustus zijn deze bloemen weer getransformeerd tot heerlijke kweeperen!
En ook de sleedoornbloesem zijn in september weer uitgegroeid tot kleine maar heel smaakvolle pruimen.
Wat is het een feest om midden in de winter al deze dappere planten in actie te zien. Ze groeien, bloeien, vormen jonge bladeren en reageren in alle opzichten op hun omstandigheden.
Dat zachte milde weer is een buitenkansje! Niet alleen voor hen maar ook voor ons, want wat waren die jonge blaadjes van het lepelblad lekkerrrr.
Lepelblad
1 januari, Texel
Vroeger werden zeelui met scheurbuik van het schip gezet uit angst voor besmetting. Aan wal aten ze noodgedwongen het vitamine-C-rijke lepelblad. Als de kapitein de botjes kwam verzamelen om aan de weduwe te geven, bleken de zieke zeelieden springlevend en helemaal genezen. Op Texel willen ze lepelblad gaan kweken als zilte groente.
Klein hoefblad
1 januari, Texel
Ik heb het nog nooit zo vroeg in bloei gezien! De bladeren en bloemen kun je gebruiken om thee van te zetten, of in de salade of soep te doen.
Ik word al vrolijk als ik deze mini stralende zonnetjes zie.
Engelwortel
7 januari, Nieuwe Meer
De late bladeren helpen de plant om nog voedsel te maken met behulp van zonlicht. Straks zijn de jonge scheuten heerlijk in soep.
Heerlijk goed herkenbaar omdat het blad drievoudig geveerd is.
Madeliefje
7 januari, Nieuwe Meer
Bloeit het hele jaar door, zodra het maar even lekker weer is. Wat je hier ziet zijn rozetten van jonge glanzende blaadjes die qua smaak wat op veldsla lijken. De bloemen kun je gebruiken als eetbare versiering op ogenschijnlijk saaie soepen en om thee van te zetten.
1 gedachte over “Wonderlijke Winter”