Zonnende paardenbloemen

Paardenbloemen


Hoeveel bloemen zie je op de foto? Zijn het er een stuk of vijf, of 500 ? Kijk nog eens goed, hoeveel meeldraden en stampers zie je…..

De echte kenners weten meteen dat het tweede antwoord goed is. En de anderen hadden dat waarschijnlijk al vermoed, anders was het wel erg makkelijk.

De paardenbloem is een composiet, ofwel een samengesteld-bloemige.

Dus wat zo op het oog één bloem is, blijkt een hoofdje te zijn met een stuk of 100 lintbloemen die naar buiten toe steeds langere linten hebben.

In de zwarte bloemknop midden op de foto zitten dus 100 lintbloempjes verstopt die elk een eigen meeldraad en stamper hebben. Met elkaar staan ze op één bloembodem.

Als de bloem uitgebloeid is en je de pluizebol goed bekijkt, heeft ieder bloempje een eigen zaad met parachute gevormd. Zodat de wind de zaadjes op een droge dag makkelijk een kilometer ver weg voert! Aantrekkelijk, hè, om de natuur hiermee een handje te helpen.

De paardenbloem heeft veel volksnamen, zoals zonnebloem, mollensla, suikerijbloem, melkwied, blaasbloem, boterbloem, pissebedder en pissebloem. Dit laatste vooral in Zuid-Nederland, waarschijnlijk vanuit het Frans: pissenlit. Want inderdaad: de plant is diuretisch, vochtafdrijvend dus je gaat ervan plassen.

Zie voor meer volkse namen de site Pland van het Meertens Instituut, waar meer dan 300.000 namen zijn opgenomen, erg leuk en leerzaam om hier eens een kijkje te nemen als je meer wilt weten over volksnamen voor planten.

Deze oude namen zeggen veel over de eigenschappen van de plant. En duiden erop dat de paardenbloem van oudsher al een uiterst bruikbare plant is, je kunt er zo’n beetje alles van eten:

  • van de bloem kan je thee, limonade, gelei, likeur, bier of ijs maken. ook kun je ze gebruiken als smakelijke garnering voor op de sla, taart of soep.
  • van de jonge bloemknoppen maak je lekkere kappertjes door ze in te leggen in azijn.
  • de jonge bladeren kun je eten, helemaal als ze onder een molshoop hebben gelegen en ze bleek zijn gebleven vandaar de naam molsla
  • de penwortel kun je in de herfst als schorseneer eten.

Dus als je al die pluizebollen in het gras ziet staan, weet dan dat ze een voorbode zijn voor al het lekkers wat volgend jaar gaat komen! Onder handbereik voor iedereen.

En als je de stap zet om het gewoon te DOEN, kan ook jij ervaren hoe leuk het is om je eigen limonade te drinken of kappertjes te eten.

Paardenbloem

Paardenbloem

9 April, Amstelveen
Fietsend langs het Zwarte Pad op een zonnige voorjaarsochtend, werd mijn oog getrokken door deze gele zonnetjes die daar die ochtend voor het eerst stonden. Er ging een haast hypnotiserende werking van uit. Ik voelde me als een bij die er naartoe werd gezogen en moest deze mei-bloem wel vastleggen.

Recept van paardenbloemlimonade

 

 

Recept van kruidenomelet

 

Kruidenomelet
Wolzwever

Gewone Wolzwever

9 mei, Vogeleiland
Met een heel gezellig groepje natuurliefhebbers van Cordaan fotografeerde mijn nichtje Emma dit insect. en Greet wist hem op naam te brengen. Wat een beauty! Opvallend is de lange tong waarmee hij diep in de bloem de nectar opzuigt, de wollen ‘vacht’ en gevlekte vleugel. Insecten zijn essentieel voor de bestuiving van de planten! Wil je hem zien vliegen? Kijk dan hier!

Plaats een reactie